miercuri, 17 decembrie 2008

Diabet - Noutati despre tratamente cu celule stem


Exista doua tipuri de celule stem: embrionare si adulte. Celulele stem apar inca de la formarea embrionului uman, insa momentul optim pentru recoltare este la nastere, din cordonul ombilical. Celulele stem sint pluripotente adica au capacitatea de a se transforma in orice celula , tesut sau organ. Prin diviziune ele pot da nastere oricarui tip de celula din cele 220 existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinoi si se pot autoreproduce. Potrivit Cord Blood Donor Foundation (Statele Unite ale Americii) mai mult de 70 de afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Potrivit dr. Mc.Gurkin , englezul care l-a convins pe Papa Benedict al XVI-lea sa sustina public recoltarea de celule stem a anuntat ca echipa sa a ajuns la performanta de a creea in laborator tesut pancreatic, ficat, tesut osos, si tesut neuronal. Acestea nu au fost inca transplantate dar pot fi folosite cu success la experimentarea unor noi medicamente. Celulele stem nu salveaza numai persoana de la care au fost recoltate ci si rudele de gradul I ale acestuia datorita compatibilitatii.
Celulele stem adulte se gasesc in inima, creier, oase, plamini, maduva osoasa, tesut adipos, singe. Initial se credea ca sint mai limitate in posibilitati decit cele embrionare si ca dau nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin dar descoperirile ulterioare au demonstrate ca pot da nastere si la alte tipuri de tesuturi. Celulele stem adulte sint mai greu de extras si de produs decit cele embrionare. Celulele stem adulte sint celule primordiale care pot fi preparate atit din maduva osoasa cit si din single periferic sau alte tesuturi. Infuzate in diverse organe se transforma in celule adulte ale organului respective si preia functiile deficitare ale acestuia. Un beneficiu al acestui tip de transplant ar fi ca fiind propriile celule nu ar fi nevoit sa urmeze un tratament post transplant.

Tratamente promitatoare cu celule stem contra diabetului zaharat de tip 1.

Profesorul Julio Voltarelli de la Universitatea Sao Paulo Brazilia si profesorul Richard Burt de la Universitatea Northwerterm din Chicago –SUA au efectuat un studiu clinic pe 14 pacienti.Tratamentul administrat intravenos a fost urmat de transplantul cu celule stem prelevate din single periferic si cultivate in laborator. Celulele stem au ca scop mentinerea functiei celulelor beta din pancreas, producatoarele de insulina. Din pacientii diagnosticati cu diabet de tipul 1, recent :- unul nu a mai avut nrvoie de insulina 35 de luni- 4 nu au avut nevoie de insulina 21 de luni- 7 nu au avut nevoie de tratament timp de 6 luni- restul nu au avut nevoie de insulina timp de 1-5 luniRezultate incurajatoare dar sint necesare studii biologice pentru a confirma cum actioneaza acest tratament.
Sursa: e-diabet.ro

luni, 15 decembrie 2008

Talasemia - vindecabila prin transplant de celule stem

Talasemia este o boală a sângelui, care se transmite de la o generaţie la alta. În cazul talasemiei, organismul produce prea puţină hemoglobină care, în mod normal, ajută celulele roşii să distribuie oxigenul în toate celulele organismului. Nivelul scăzut al hemoglobinei duce la anemie şi, implicit, la oboseală şi stare de slăbiciune. Anemia severă poate provoca decesul pacientului.
Talasemia are drept cauză un defect în una sau mai multe gene. Pentru a transmite talasemia copilului, ambii părinţi ai acestuia trebuie să fie purtători de genă patologică. Principalele tipuri de talasemie sunt beta talasemia şi alfa talasemia. În majoritatea cazurilor, talasemia uşoară nu are simptome. Formele mai severe de talasemie se manifestă, în general, prin culoare galbenă a pielii, ameţeală, stare generală proastă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, bătăi rapide ale inimii, urină închisă la culoare. Rareori, apar dureri de cap şi abdominale, febră, ţiuit în urechi. Copiii cu o formă mai gravă de talasemie prezintă semne de anemie, încă din primele luni de viaţă. Primul semn de boală este paloarea pielii. Copiii care suferă de această boală cresc mai încet. Celelalte simptome constau în probleme de alimentaţie, diaree şi febră. În lipsa tratamentului, copilul poate deceda sau pot apărea probleme fizice, şi nu numai.Copilul va „căpăta“ o faţă deformată, cu fruntea bombată din cauza expansiunii măduvei osoase în interiorul oaselor. Totodată, ficatul şi splina copilului se vor mări, iar oasele vor fi mai slabe şi se vor rupe uşor. Analizele sangvine sunt esenţiale pentru diagnosticarea cu talasemie. În urma testelor se poate stabili tipul acestei boli. Pe lângă analizele sangvine, pacientul va mai fi supus unor teste care ajută la identificarea altor probleme de sănătate determinate de talasemie. Astfel, se vor efectua teste genetice pentru genele care cauzează talasemia, teste care determină cantitatea de fier din sânge, teste prin care se măsoară cantitatea din diferitele tipuri de hemoglobină.
Medicii pot pune diagnosticul de talasemie în cazurile severe - beta talasemia majoră, anemia Cooley - în primul an de viaţă. Tratamentul depinde de severitatea bolii. Talasemia poate fi uşoară, moderată şi severă.
Talasemia uşoară este forma cea mai frecventă şi nu necesită tratament.
Talasemia moderată se poate trata cu acid folic - o vitamină de care organismul are nevoie pentru a produce noi eritrocite. În cazul în care pacientul cu talasemie moderată prezintă şi o infecţie pot fi necesare şi transfuziile de sânge.Totodată, pacienţii cu acest tip de talasemie trebuie să evite medicamentele care cresc cantitatea de fier din organism: suplimentele de fier sau multivitaminele care conţin fier, antibioticele sulfonamide, vitamina C, care favorizează absorbţia fierului din alimente.
Talasemia severă se tratează cu: transfuzii de snge regulate - un copil cu talasemie severă are simptome încă din primele şase luni de viaţă şi va avea nevoie de transfuzii la fiecare patru-şase săptămâni şi cu acid folic. Rareori, pacienţii cu talasemie severă necesită îndepărtarea chirurgicală a splinei. Transplantul de măduvă osoasă poate vindeca talasemia severă, dar trebuie realizat înainte de apariţia problemelor datorate excesului de fier, iar îndepărtarea unei cantităţi de sânge din organism este, uneori, necesară în urma unui transplant de maduvă reuşit, pentru a reduce cantitatea de fier din organism. Se poate recurge şi la transplantul de celule stem. Această procedură constă din prelevarea de celule stem din cordonul ombilical al unui nou născut şi injectarea lor la un copil cu talasemie severă.
Sursa: 24:ore

vineri, 12 decembrie 2008

Sindromul Down tratat prin transplant de celule stem

Sindromul Down, bolile genetice din copilarie si variate suferinte netratabile la varste fragede datorate unor cauze pre sau post natale, rani de la nastere, retardarea mentala, au fost toate tratate prin transplant de celule stem in clinicile medicale din strainatate de peste 70 ani.

Manualele medicale standard afirma cu tarie ca bolile genetice si cromozomiale nu si-au gasit tratament pana acum, existand doar mici exceptii.In realitate, au existat publicatii diverse ale unor spitale din Germania, Franta, Rusia, Spania, etc., care au raportat succesul obtinut in tratarea multor boli genetice si cromozomiale prin transplant de celule stem, asa ca nihilismul terapeutic nu mai este justificat in niciun fel.

Sindromul Down s-a constituit intr-un exemplu demn de a fi luat in seama. Prof.Dr. F. Schmid a publicat informatii despre tratarea personala a peste 3000 copii diagnosticati cu Sindromul Down, din care 25% au fost capabili sa mearga la scoli normale alaturi de ceilalti copii ai comunitatii din care faceau parte.

In toate aceste cazuri, transplantarea celulelor stem a avut loc la un stadiu incipient al vietii, imediat ce diagnosticul a fost stabilit chiar in viata uterina.Cu cat mai devreme erau transplantate celulelele stem, cu atat mai bun era rezultatul, intrucat “transplantul celulelor stem nu poate repara tesuturile cicatrizate” (tesutul nervos distrus se inlocuieste dupa insanatosirea tesuturilor conective).

Dupa o anumita varsta, un astfel de tratament era total nefolositor: de exemplu, transplantarea celulelor stem pentru un copil cu sindromul Down cu o varsta mai mare de 4 ani s-a dovedit a avea un efect terapeutic minim. Acest lucru se aplica si tratarii leziunilor craniene cauzate de diferite evenimente ce au avut loc in viata uterina sau in timpul nasterii.

Studiile medicale au demonstrat ca in momentul in care nou-nascutul a avut un scor APGAR scazut la nastere, o tomografie a creierului ar trebui sa aiba loc la varsta de 2 saptamani, iar in cazul in care se descopera o maladie, transplantul de celule stem ar trebui sa se faca imediat.Parintii copiilor cu paralizie cerebrala cheltuie resurse mari de bani si timp cautand un tratament cand este deja prea tarziu. Acesta este un lucru tragic mai ales pentru copiii cu serioase leziuni cerebrale care se gasesc intr-o stare de vegetare. La o varsta atat de frageda nu este nevoie de implant de celule stem direct in creier, o aplicatie sistematizata va face acelasi lucru.

Studiile medicale pe 250 pacienti cu sindromul Down au aratat urmatoarele:
  • procentajul de copii cu sindromul Down (pana la o varsta de 3.5 ani) cu un index de dezvoltare mentala de peste 50 puncte, a crescut cu 17% inainte de primul transplant de celule stem, cu 58% dupa primul transplant si cu 71% dupa ce-a de-a doua implantare.
    indicele de inteligenta al copiilor mai mari (cu varste intre 4 si 9 ani) a crescut de la 25 - 49 puncte la 50-69 puncte;
  • s-au inregistrat scaderi de hiperactivitate, imbunatatirea concentrarii, scaderea stereotipurilor si a comportamentului inertial, imbunatatirea expresivitatii discursului.
    au existat imbunatatiri ale volumului memoriei/ auditoriului, a productivitatii gandirii in diverse categorii
  • s-au inregistrat imbunatatiri in zona motorie, mai ales a miscarilor coordonate.
Exista peste 2000 de boli genetice si multe variante ale acestora, si numai cateva dintre ele beneficieaza de vreun tratament de orice fel. Unele dintre ele au fost tratate cu succes prin transplant de celule stem , dar multe altele, in special cele foarte rare, nu au inca vreun leac, intrucat nimeni nu a reusit sau incercat sa gaseasca vreunul.Intrucat transplantul de celule stem este perfect sigur, nu exista nimic rau in a incerca sa-l folosesti pentru a trata un copil diagnosticat cu o boala genetica noua.Exista doua situatii posibile: ori se va constata o imbunatatire, ori nu se va intampla nimic in conditia pacientului. Din pacate doctorul poate invata despre beneficiile transplantului cu celule stem pentru tratarea bolii aparute doar prin efectuarea transplantului sau din greseala. Daca parintii hotarasc sa-si trateze copilul, transplantul de celule stem ar trebui sa fie realizat cat mai repede cu putinta.
Sursa: mamica.ro

miercuri, 3 decembrie 2008

Copii bolnavi de maladia Krabbe pot fi salvati prin transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical

Conform unui studiu publicat in New England Journal of Medicine (19 mai 2005), copii bolnavi de maladia genetica Krabbe pot fi salvati si activitatea lor craniana mentinuta daca primesc un transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical inainte ca boala sa avanseze.
Cercetatorii de la Duke University Medical Center's Pediatric blood and Marrow Transplant Program si The Clinical Center for the Study of Development & Learning de la University of North Carolina at Chapel Hill (UNC-CH) afirma ca in lipsa unui transplant rapid de celule stem din sangele din cordonul ombilical, copiii diagnosticati cu maladia Krabbe vor incepe sa isi piarda intr-un timp foarte scurt functiile motorii si cognitive, iar decesul va surveni inainte de varsta de 2 ani.
Studiul vine in primul rand sa demonstreze ca exista un tratament salvator pentru nou-nascutii diagnosticati cu maladia Krabbe, acestor copii lipsindu-le o enzima care are ca rol formarea invelisul din mielina care protejeaza celulele creierului impotriva degradarii. Mai mult, cercetarile au aratat ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical pot salva vietile si copiilor suferind de alte maladii incurabile legate de deficitul de enzime lizosomale.
Acest deficit de enzime lizosomale este cauza a peste 45 de maladii rare, ca de exemplu maladia Krabbe, Sindromul Hurler, Adrenoleucodistrofie, Leucodistrofie metacromatica, Maladia Tay-Sachs, maladia Sandhoff etc.
"Boala poate fi neobisnuita, dar costul suportat de copil, de familia lui si de intreaga societate este enorm cand se iau in calcul greutatile intampinate in a avea grija de un copil cu dizabilitati severe", sustine dr. Joanna Kurtzberg, seniorul acestui studiu. "Este imposibil sa pui un pret pe viata unui copil."
Dr. Kurtzberg a fost initiatorul transplantului de celulele stem din sangele din cordonul ombilical pentru aceste tipuri de maladii. Din 1993, impreuna cu echipa ei, dr. Kurtzberg a tratat si a salvat 147 copii suferind de cancer si diverse tipuri de maladii genetice prin transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical. Transplanturile au fost atat autologe, cat si alogene. Cel mai in varsta pacient care a suportat un transplant de celule stem este in varsta de 7 ani, se dezvolta si progreseaza intr-un ritm normal, confirma Dr. Kurtzberg.
Sursa: dukehealth.org

marți, 2 decembrie 2008

Celule NK ( natural killer) din sangele din cordonul ombilical lupta impotriva leucemiei

Cercetatorii de la University of Texas M.D. Anderson Cancer Center au descoperit o terapie care, utilizand celulele NK (natural killer – NK) din sangele din cordonul ombilical, distruge celulele cauzatoare de leucemie din organismul cobailor (soarecilor).

Profesor Doctor Patrick Zweidler-McKay, asistent universitar in pediatrie la Children’s Cancer Hospital M.D. Anderson, a demonstrat faptul ca exista o metoda eficienta pentru mari numarul de celule NK dintr-o singura unitate de sange din cordonul ombilical si de a diminua efectele celulelor anti-leucemie. Aceasta cercetare a fost prezentata la conferinta anuala a American Society of Pediatric Hematology/Oncology din 16 mai 2008.

Incercarile anterioare de a mari volumul de sange obtinut din cordonul ombilical au avut un rezultat nesatisfacator in ceea ce priveste numarul de celule NK. Insa, Zweidler-McKay si mai vechiul sau co-cercetator, Elizabeth Shpall (Profesor la Department of Stem Cell Transplantation and Cellular Therapy din cadrul spitalului M. D. Anderson), au descoperit o noua prin care sa mareasca numarul de celule NK din sangele din cordonul ombilical, generand astfel mai mult de 150 milioane de celule NK intr-o mostra de sange din cordonul ombilical, mentinand in acelasi timp activarea lor in a gasi si a ucide celulele leucemiei.

In momentul in care cobaii sunt infectati cu celule de leucemie umana, aceste celule NK reduc celulele leucemiei limfocitara acuta (ALL) sau leucemiei mielogena acuta ( AML) cu 85%.

“Sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa continua de furnizare de celule NK pentru ca aceste celule detin o sensibilitate ridicata la stimulare, au un potential scazut de a cauza rejetul grefei din partea organismului si sunt puse la dispozitie de bancile de celule stem din intreaga lume.", declara Zweidler-McKay.

Celulele NK creste numarul de celule normale/sanatoase atacand ALL si AML

Rejetul grefei din partea organismului este unul dintre efectele des intalnite la pacientii care sunt supusi unui transplant de celule stem, acesta rezultand atunci cand celulele T din sangele transplantat reactioneaza impotriva propriilor celule ale pacientului. Aceasta reactie poate fi fatala daca nu poate fi tinuta sub control. Celulele NK opereaza diferit de celulele T, neactionand asupra celulelor sanatoase, distrugandu-le insa pe cele canceroase.
Transplanturile efectuate cu ani in urma foloseau un donator compatibil de sange periferic sau maduva osoasa. Insa in 1988, cercetatorii au descoperit ca sangele din cordonul ombilical reprezinta inca o sursa pentru transplantul de celule stem. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule imature si de aceea rata de compatibilitate este mai mare, mai ales in cazul etniilor non-caucaziene, si pot fi stocate pe o perioada indelungata pentru o eventuala folosire.

Studiile realizate de catre Zweidler-McKay implica selectarea celulelor NK din sangele din cordonul ombilical. Volumul sangelui din cordonul ombilical este marit, celulele NK sunt mentinute active pe parcursul celor 3 saptamani de expansiune prin folosirea componentelor cytokine, interleukin-2 si unei celule tinta, K562.

Odata ce procedeul este incheiat, celulele NK pot fi transplantate pacinetului fara a mai fi nevoie de chimioterapie in prealabil. Dr.Zweidler-McKay sustine faptul ca acest tip de transplant poate fi folosit la adultii care au suportat deja un transplant, dar si in cazul copiilor care nu pot fi supusi altui tip de tratament cu celule stem.

"Aceste celule NK demonstreaza o activitate citotoxica semnificativa impotriva celulelor AML si ALL, precum si in cazul blastilor leucemiei. Este foarte important faptul ca tipurile umane de AML si ALL din organismul cobailor ( soarecilor) au fost sensibile la infuzia de celule NK.", sustine Dr. Zweidler-McKay. "Aceste rezultate sustin studiul conform caruia celulelor NK derivate din sangele din cordonul ombilical detin un potential imuno-terapeutic in cazul leucemiilor acute."

Coordonatorul acestor studii este Profesor Doctor Dongxia Xing, secondat de cercetatorii Zweidler-McKay si Shpall, toti fiind membri ai M.D. Anderson.
Sursa: ScienceDaily.com, 16 May 2008

miercuri, 26 noiembrie 2008

Primul transplant de trahee din lume, realizat in Spania

Claudia Castillo, o tanara mama columbiana in varsta de 30 de ani, care suferea de probleme respiratorii, a beneficiat de prima grefa de trahee din lume fara sa aiba nevoie de medicamente imunosupresoare.
Transplantul a fost realizat in iunie, 2008 la Barcelona si s-a bazat pe folosirea traheei unui donator si a unor celule susa adulte, recoltate de la pacienta.
Diagnosticata prea tarziu cu tuberculoza, columbianca a reusit astfel sa gaseasca o solutie pentru problemele sale respiratorii. In martie 2008, ea devenise incapabila sa aiba grija de copiii sai sau sa faca si cele mai mici munci in gospodarie. Boala femeii era atat de grava, incat singura optiune care ii ramasese era extirparea plamanului stang.
Cum au procedat medicii?
O portiune de sapte centimetri din traheea unei paciente decedate in urma unei hemoragii cerebrale a fost in prealabil curatata de toate celulele ei, pentru a nu provoca o respingere a grefei dupa transplant.
Celulele susa care produc cartilagii au fost recoltate din maduva spinarii pacientei columbience. Cele care produc tesuturile epiteliale au fost recoltate din partea sanatoasa a traheei sale.
Traheea donatorului a fost plasata intr-un aparat, un fel de "bioreactor", special conceput pentru acest scop, si acoperita de celulele pacientei. Noul organ a fost "colonizat" de celulele pacientei si a permis evitarea respingerii grefei.
La 10 zile dupa operatie, Claudia Castillo a fost externata. In prezent, poate sa urce doua etaje pe scari sau sa mearga 500 de metri fara sa se opreasca.
Cine ar putea beneficia in viitor?
De aceasta inovatie in medicina ar putea sa beneficieze si pacientii care sufera de alte maladii ale cailor respiratorii superioare (deformatii congenitale, anumite tumori) si care nu pot sa fie salvati prin chirurgia clasica, potrivit expertilor britanici de la Universitatea din Bristol.
Expertii de la Universitatea din Kyoto au declarat ca este nevoie de o mai buna evaluare a acestor rezultate, fiind necesara o urmarire medicale a acestor cazuri pentru o perioada mai indelungata.
Sursa: protv.ro, 20 noiembrie 2008

Sange sintetizat din celule stem, o posibila alternativa pentru transfuzii

Un grup de cercetatori americani a reusit sa sintetizeze fiole intregi de sange din celule stem, descoperire ce ar permite realizarea unor rezerve imense de sange pentru transfuzii, informeaza TimesOnline. Sangele sintetizat din celule stem ar putea totodata sa elimine din procesul de transfuzie riscul transmiterii de patogeni care duc la aparitia hepatitei sau a virusului HIV.Realizarea echipei de cercetatori de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testata in urmatorii ani si ar deveni o alternativa la donarea de sange, o descoperire ce poate schimba multe in medicina actuala.Cercetatorii au declarat ca descoperirea are un imens potential terapeutic si poate deveni prima aplicatie bazata pe celule stem ce va intra pe scara larga in sistemul medical. Una dintre problemele cele mai mari pe care terapiile cu celule stem trebuie sa le depaseasca inainte de a patrunde in sistemul medical la scara larga este riscul cresterii necontrolabile a celulelor ce duce la aparitia cancerului. Pe de alta parte, celulele rosii nu poseda nucleii care detin materialul genetic ce este afectat de cancer si, deci, nu ar prezenta vreun pericol, scrie TimesOnline."Limitarile rezervelor de sange pot periclita viata unor pacienti care au disperata nevoie de transfuzii. Celulele stem reprezinta o noua sursa de celule care pot fi exploatate in mod nelimitat, permitand sintetizarea unei cantitati interminabile de celule rosii. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari descoperiri in domeniul cercetarii celulelor stem", a declarat Dr. Robert Lanza, liderul echipei de cercetatori.Desi celule rosii au mai fost sintetizate din celule stem, echipa de la ACT este prima care produce sange "in masa" pentru a putea fi aplicat in sistemul medical. Echipa a mai aratat ca celulele create erau capabile sa transporte oxigen si ca, mai bine de doua treimi dintre acestea, erau celule rosii mature, cercetatorii sperand sa duca procentul la 100% in viitorul apropiat.Desi in acest experiment au fost folosite celule stem, cercetatorii au declarat ca este posibila "fabricarea" sangelui din celule "adulte" reprogramate. Daca va fi posibil, acest lucru va indeparta obiectiile de ordin etic la adresa folosirii celulelor stem.
Sursa: HotNews.ro, 20 august 2008

Bandaje "vii" din celule stem

Miraculoasele celule stem vor dobandi inca o intrebuintare: bandaje pentru rani. Cercetatorii din Marea Britanie au creat bandaje "vii" - utilizate pentru a vindeca ranile sportivilor -, care au in componenta celule stem prelevate de la pacientii care au nevoie de aceste bandaje, informeaza editia electronica a "The Sunday Times". Descoperirea este importanta, intrucat, anual, 80.000 de femei si barbati din Marea Britanie sufera de rupturi de menisc.
Sursa: Astazi.ro

vineri, 21 noiembrie 2008

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical pot ajuta la tratarea malformatiilor cardiace la copii

Conform ultimelor cercetari, sangele din cordonul ombilical, foarte bogat in celule stem, poate ajuta la tratarea malformatiilor cardiace de care sufera mii de copii la momentul actual.

Cardiologii de la University Hospital din Munchen spun ca peste 5-7 ani va fi posibil transplantul de valve ale cordului la copii, aceste valve provenind din sangele din propriul cordon ombilical. Cercetatorii au relatat pe larg aceste descoperiri la intalnirea anuala a American Heart Association.
Aceste anomalii ale valvelor cordului reprezinta una dintre cele mai des intalnite malformatii ereditare. In cazul copiilor, acestor valve sunt ori prea inguste, ori nu se inchid atat de bine cat ar trebui, impiedicand astfel existenta unui flux sangvin normal. Momentan chirurgii pot vindeca aceste malformatii prin transplant de valve de origine umana, de origine animala sau artificiale, insa aceste valve nu vor creste odata cu copiii. Ralf Sodian, chirurgul care conduce aceste cercetari, afirma ca acest fapt reprezinta o reala problema, pentru ca daca aceste valve nu se dezvolta si nu cresc odata cu pacinetul, acesta va fi supus unei serii de interventii chirurgicale prin care valvele vechi vor fi inlocuite cu unele adecvate varstei.
« Imaginati-va ca aveti un copil care sufera de aceste malformatii ale cordului. Acesta trebuie sa sufere cate o interventie medicala la fiecare 2-3 ani. Este dificil atat pentru parinti, cat si pentru copil. Scopul nostru este sa realizam aceasta interventie chirirgicala doar odata, iar efectele acesteia sa dureze pe toata perioada vietii »

Dr. Sodian si colegii sai au colectat sange din cordonul ombilical si au izolat o serie de celule stem, acestea formand acelasi gen de tesut intalnit la componenta valvelor cordului. Dupa ce au congelat celulele timp de 12 saptamani pentru a le prezerva, le-au introdus, in laborator, intr-un esafod din polimer biodegradabil.

Cele 8 valve bio-proiectate in laborator s-au comportat ca si niste valve naturale in timpul testelor facute de catre Dr. Sodian si colegii sai, acestea facand fata cu brio la fluxul sangvin si la presiunea la care au fost supuse. Aceste esafoade polimerice se vor absorbi de-a lungul timpului, lasand in urma o structura de tesut realizat din celule stem provenite din sangele din cordonul ombilical.

Teste facute pe miei

Urmatorul pas al cercetarilor este de a testa aceasta procedura prin implantarea acestor valve in cordul unui miel, apoi sa se urmareasca dezvoltarea lor de-a lungul unei perioade de timp. Dr. Sodian spera ca aceste experimente sa inceapa anul urmator.
Celulele stem provenite din sangele din cordonul ombilical, ca si celulele stem adulte care se gasesc in tesuturile mature ale fiintelor umane, au potentialul de se transforma in diverse tipuri de celule, reparand sau inlocuind astfel organele afectate din corpul uman. Dat fiind faptul ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical nu sunt derivate din embrioni umani, acestea nu ridica probleme etice, iar cercetarile in acest domeniu nu vor fi limitate prin acte legislative.

Sursa: Bloomberg.com; 10 Noiembrie 2008

luni, 17 noiembrie 2008

Tot mai multi romani isi depun celulele stem la banca

In ultimul an, numarul parintilor care recolteaza celule stem din cordonul ombilical al copiilor, imediat dupa nastere, s-a triplat. Astfel, daca in 2007, aproape o suta de mamici alegeau lunar sa pastreze in clinici speciale sange din cordonul ombilical al copiilor nou-nascuti, in momentul de fata peste 300 de cupluri apeleaza la aceasta metoda, informeaza Adevarul . Doar patru companii se ocupa in Romania de recoltarea, transportul si conservarea celulelor stem, iar pretul intregului proces variaza intre 3.000 si 6.000 de lei. Celulele stem recoltate la nastere se vor folosi ulterior, in cazul in care copilul sau o alta persoana compatibila se va imbolnavi. Astfel de celule pot fi reintroduse in corp, pentru a inlocui tesuturile bolnave sau necrozate. Imediat dupa nastere, medicul obstetrician poate recolta la cerere maximum 150 de ml de sange placentar din cordonul ombilical al copilului. Procedura nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru nou-nascut. In cel mult trei zile, sangele se transporta la banca unde va fi testat, prelucrat si crioconservat. Celulele stem vor fi pastrate la temperaturi scazute, pana in momentul in care copilul sau o ruda compatibila cu el are o afectiune care necesita transplant de celule stem.
Sursa: Ziare.com, 5 noiembrie 2008

Ciroza, invinsa cu ajutorul celulelor stem

O echipa coordonata de profesor doctor Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic -Fundeni din Capitala, a efectuat, miercuri noaptea, primul transplant de celule stem din Romania pentru o afectiune metabolica a ficatului.
Pacientul, o femeie in varsta de 46 de ani, suferea de o afectiune a ficatului, pe care medicii spera sa o corecteze cu ajutorul transplantului celular, informeaza Mediafax. Cazul constituie o premiera din mai multe puncte de vedere. Initial, pacienta suferea de ciroza hepatica si cancer al ficatului. A fost propusa varianta transplantului "domino", prin care bolnavei i-a fost transplantat ficatul unei alte paciente. Bolnava T.L. a avut o evolutie postoperatorie favorabila. La patru ani de la operatie este vindecata atat de ciroza, cat si de cancer. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru a incerca corectarea acestui defect metabolic. In ultimul timp, la nivel mondial, castiga din ce in ce mai mult teren ideea transplantului celular. Celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi preparate atat din maduva osoasa, cat si din sangele periferic. Infuzate ulterior in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale acestuia. Transplantul de celule stem pentru o afectiune hepatica este o premiera mondiala aproape absoluta.
Sursa: 9am.ro

luni, 10 noiembrie 2008

Transplant de celule stem in paralizia cerebrala

Cu totii am auzit despre controversele starnite de folosirea celule stem din cordonul ombilical, insa intr-adevar stim valoarea acestora?
Un baietel din Sacramento care sufera de o boala incurabila poate fi considerat dovada vie ca transplantul de celulele stem din cordonul ombilical are un rezultat remarcabil, el numarandu-se printre primele persoane care au beneficiat de un transplant de celule stem.
Dallas Hextell plange ca orice copil de varsta sa. Dar in cazul lui, plansul este unica forma de comunicare. "Nu dorim decat sa se insanatoseasca. Ne dorim sa avem puterea de a rezolva aceasta problema si sa o facem sa dispara, insa nu putem", spune mama lui Dallas.
Incantati peste masura de nasterea primului lor copil, Cynthia si Derek Hextell au realizat curand ca ceva nu este in regula cu micutul Dallas. "Nu isi deschidea ochii. Plangea mult, iar doctorii ne-au tot spus ca este din cauza colicilor.", explica Cynthia.
Considerand ca temerile ei nu au fost luate in serios, Cynthia a schimbat pediatrii. Cand micutul Dallas a implinit varsta de 8 luni, parintii acestuia s-au adresat unui neurolog, care in 15 minute l-a diagnosticat pe Dallas ca suferind de paralizie cerebrala. Paralizia cerebrala se defineste ca o deteriorare a creierului care afecteaza controlul asupra muschilor. Aceasta boala este incurabila, existand numai cateva metode de tratament care ajuta incetinirea efectelor bolii.
"Se poate spune ca este frustrat pentru ca mintea lui este sanatoasa si doreste sa faca o serie de lucruri fizic. Insa nu poate", spune Cynthia.
La varsta de 18 luni, dezvoltarea fizica a lui Dallas era la acelasi nivel cu dezvoltarea unui copil de 8 luni. Avea probleme in controlarea mainilor si nu putea apuca, aplauda si nici nu se putea tara. Nu vorbea si nici nu gangurea. Doar tipa. Toate zgomotele erau pline de frustrare, chiar si cele de fericire.
Parintii lui Dallas au sperat ca decizia lor de a stoca celulele stem din cordonul ombilical il va ajuta pe Dallas sa duca o viata normala. Pentru ca micutul Dallas avea acces la propriile celule stem, el a fost inclus in cadrul unui program medical experimental in cadrul Duke University.
Familia lui Dallas s-a deplasat pana la Duke, unde a avut loc o procedura in care celulele stem din cordonul ombilical al lui Dallas au fost implantate in fluxul sangvin al acestuia, in ideea ca aceste celule vor gasi o cale sa ajunga la tesutul deteriorat al creierului si ca vor vindeca celulele bolnave.
Dupa procedura, familia lui Dallas s-a intors la Sacramento, asteptand sa vada daca tratamentul costisitor va da rezultate. Si nu au avut de asteptat mult timp.
La 5 zile dupa procedura, Dallas a rostit primul lui cuvant: "mama". Acest lucru a fost repede urmat de faptul ca micutul a invatat sa fluture mana si sa rada.
"Este cel mai frumos lucru din lume sa iti auzi copilul razand" spune Derek, tatal lui Dallas. " Pana acum nu a mai ras niciodata".
La trei luni dupa tratament, micutul, care nu avea control asupra muschilor pentru a se tara, se deplasa peste tot, fara ajutorul vreunui premergator sau vreunei metode de sustinere. Mai mult, in momentul in care parintii ii vorbesc, micutul Dallas ii urmareste cu privirea.
Desi nu avem de unde sa stim cat din toate aceste evolutii se datoreaza in mod direct tratamentului, Dallas face noi progrese.
Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt acum folosite pentru a trata zeci de boli, incepand de la disfunctii ale inimii si ajungandu-se pana la leucemie.
Sursa: CBS13.com, 21 noiembrie 2007

vineri, 7 noiembrie 2008

Shai Miranda Verter

Shai Miranda VerterDec. 9, 1992 - Sept. 2, 1997


"A trebuit sa treaca mult timp de la moartea ei ca sa pot discuta despre ce s-a intamplat cu Shai si abia in 2003 am reusit sa scriu despre familia mea, explicand astfel de ce am devenit om de stiinta si mama lui Shai.

M-am nascut in 1958 si am crescut in Brooklyn NY. Bunicii mei se numarau printre refugiatii Primului Razboi Mondial, iar parintii mei au trait Marea Criza. Tatal meu a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar cand s-a intors din razboi a inceput o profitabila afacere cu electronice. Mama mea a fost casnica. La un moment dat, in timpul copilariei mele, am decis ca nu doresc sa devin casnica, la fel ca mama mea, ci ca vreau sa ajung acolo unde nici o femeie nu a ajuns inca. Ca si copil, am fost o eleva eminenta si asa am sarit peste 2 ani de scoala. Parintii mei m-au incurajat sa cred ca pot face orice imi propun. Pe parcursul liceului am decis sa devin astronom. Mi-am luat diploma in fizica la Colegiul Brooklyn, summa cum laude, iar apoi am castigat o bursa pentru doctorat de la Princeton, pe care am urmat-o la NSF Scholarship.

Intre 20 si 30 de ani, am fost focusata numai pe cariera in domeniul cercetarii. Am lucrat cu observatii astronomice furnizate de catre variate telescoape si sateliti, am vizitat multe parti ale lumii si am castigat o prestigioasa bursa pentru cercetare de la NASA, Long-Term Space Astrophysics. In 1992, dupa decesul tatalui meu, am decis sa devin o mama singura si mi-am numit fiica Shai, in memoria tatalui meu.

Shai s-a nascut cu o tumora canceroasa in zona pelvisului ( denumita rhabdomyosarcoma), insa aceasta tumora nu a putut fi observata inainte de varsta de 8 luni, iar diagnosticul corect a fost pus abia la varsta de 11 luni. Pana la acea varsta, plamanii lui Shai erau deja in metastaze. A inceput un tratament de 1,5 ani impotriva cancerului, in trei spitale diferite. Shai avea tratament cu citostatice la fiecare trei saptamani, acestea fiind urmate de numeroase infectii si transfuzii de sange. Tumora reziduala a fost indepartata impreuna cu alte trei organe interne, intr-o operatie care a durat 12 ore. Apoi a urmat timp de cateva saptamani un tratament iradiant, inclusiv brachytherapy (implanturi radioactive).

Desi acest tratament era o tortura pentru ea, Shai era mereu plina de viata. Copiii care sufera de cancer au un optimism care inspira respect. Ei au capacitatea de a trai prezentul, fara sa mai tina cont de durerile indurate cu o zi in urma sau pe care le vor indura ziua urmatoare. Noi, adultii, ne petrecem restul vietii incercand sa regasim calea de a trai cu traumele din copilarie. De asemeni, am mai aflat ca toate familiile cu copii blnavi sunt incercate de acelasi tip de sentimente, indiferent de provenienta lor in lumea de dinafara spitalului.

Exista o povestioara care surprinde foarte bine tipul de personalitate a lui Shai : Intr-o zi am lasat-o cu un oaspete adolescent, in timp ce eu am dus hainele la spalatoria spitalului. ( mereu aveam in portbagaj o valiza cu haine, in cazul in care Shai trebuia spitalizata. Uneori traiam din acea valiza timp de cateva saptamani). In timpul cat am lipsit, un doctor rezident a intrat in rezerva lui Shai si a incercat sa o examineze. Pe un ton ferm, Shai i-a spus ca nu poate fi examinata decat in prezenta mamei sale. Doctorul a incercat sa o convinga pe Shai oferindu-i o lanterna foarte draguta in forma de peste. S-au jucat cu lanterna o perioada de timp si apoi l-a convins pe doctor sa i-o faca cadou. Dupa aceea, Shai i-a explicat elegant doctorului ca este timpul ca el sa plece. In momentul in care am revenit, oaspetele lui Shai era uimit de modul in care aceasta l-a manipulate pe doctor. Ca si completarea faptului ca Shai era o persoana care detinea controlul, ea mai avea si un temperament feroce si o toleranta crescuta la durere. Uitandu-te la ea, nu puteai banui ce forta interioara puternica avea.

Pe parcursul tratamentelor efectuate de Shai, familia noastra a fost sustinuta prin multe metode caritabile. Spre exemplu, in 1994, din cele 12 luni ale anului, 5 luni le-am petrecut in spital alaturi de Shai. Am reusit sa raman angajata si sa beneficiez de asigurarea de sanatate datorita donatiilor facute de colegii mei de la Universities Space Research Association (USRA). De asemeni, colegii de la NASA Goddard Space Flight Center au coordonat o campanie de donare de sange, altfel incat toate transfuziile lui Shai erau efectuaute cu sange care provenea direct de la donatori.

Dupa terminarea chimioterapiei, cancerul lui Shai era in remisie completa, iar povestea ei parea sa aiba un final fericit. A inceput grupa pregatitoare alaturi de alti copii de varsta ei, iar eu am incercat sa reiau cercetarile. Am intalnit un tata singur si ne-am logodit, iar in 1996 ne-am casatorit. Sase zile mai tarziu Shai a fost diagnosticata cu leucemie « secundara », o forma de leucemie care era cauzata de tratamentele anterioare.

In acest moment, Shai necesita un transplant de celule stem. Transplanturile de celule stem din cordonul ombilical inca nu devenisera a practica comuna, asa ca am cautat un donator compatibil de maduva osoasa. Atat eu, cat si tatal lui Shai aveam un istoric etnic foarte diferit, iar Shai a mostenit un tip foarte neobisnuit de tesut (tip de HLA- Antigen leucocitar uman). Au fost necesare cateva luni de cautare la nivel international pentru a gasi un donator compatibil de maduva osoasa. In marea parte a acestui timp, eu si Shai am locuit intr-o camera de izolare a spitalului de pediatrie.

Transplantul de maduva al lui Shai era foarte riscant, deoarece corpul ei era foarte slabit din cauza chimioterapiei si radioterapiei. La 10 zile dupa efectuarea transplantului, Shai a suferit o insuficienta hepatica ( supravietuise deja la 2 crize de acest gen). Echipa oncologica a reunit familia in una din acele camere de conferinta unde ti se spune ca propriul tau copil urmeaza sa moara. O incercare de a o salva era sa ii administreze lui Shai o doza mare de diluant al sangelui pentru a sparge cheagurile formate in ficatul ei. Exista riscul unei hemoragii care i-ar fi putut fi fatala, insa neincercarea acestui tratament insemna decesul ei in urma unei insuficiente hepatice. Am decis sa incercam tratamentul de diluare a sangelui, iar in urmatoarele zile Shai a primit mai multe doze de « TPA » decat a primit vreodata vreun copil. Starea ei s-a imbunatatit, dar imediat dupa aceea Shai a dezvoltat o insufiecienta cardiaca (cardiomiopatie).

Shai a fost mutate la ICU. Starea ei era atat de grava incat medicii au anuntat familia ca Shai nu va supravietui urmatoarelor ore. Dar nu s-a intamplat asa si desi medicii nu-i dadea nici o sansa, Shai a supravietuit. Familia a fost anuntata ca in cazul transplantului, afectarea mai multor organe este 100% fatala si ca avem posibilitatea de a opri aparatele care o tin in viata. Dupa o lunga dezbatere, am hotarat ca Shai sa fie conectata la aparate atat timp cat da semne ca se lupta sa ramana in viata. A parasit sectia de ICU, iar a apoi a parasit spitalul si a fost transferata in Roanan McDonald House. Personalul medical a supranumit-o « miracolul de pe strada 34 », pentru ca Children's Hospital of Philadelphia (CHOP) era locat pe strada 34. Oncologistul care a vrut sa o decupleze de la aparatura care o tinea in viata a afirmat ca: “ Nu voi mai spune niciodata ca stiu ce va urma sa se intample”.

Inca odata povestea lui Shai parea sa aiba un sfarsit fericit. In loc sa se intample asta, leucemia a revenit, Shai a fost externata si adusa acasa, unde si-a petrecut ultimele zile alaturi de familie si animale. De ce s-a intamplat miracolul din ICU daca nu i-a fost dat sa traiasca ?

Asa incepe cea de-a doua parte a vietii mele. In scurt timp dupa aceea am ramas insarcinata, si am nascut-o pe cea de-a doua fetita la varsta de 40 de ani, iar pe cel de-al treilea copil la 42 de ani. Prefer sa nu divulg numele celorlelti doi copii. Am renuntat la cariera de cercetator astronom pentru ca pierdusem complet contactul in perioada petrecuta in spital alaturi de Shai, dar si pentru ca doream sa acord mult mai mult timp familiei mele. Am acceptat o oferta de munca venita din partea unui antreprenor NASA, activand ca programator IT pentru un grup ce lucra cu tipurile de clima.

Pe perioada celei de-a doua sarcini, am decis sa stochez celulele stem din cordonul ombilical stiind ca pot fi folosite pentru un eventual transplant, mai ales ca deja stiam cat de greu este sa gasesti un donator compatibil. Nu am plecat de la premisa ca vreunul dintre copiii mei va suferi de cancer, insa am vrut sa dau copilului posibilitatea unei asigurari de sanatate. Efortul pe care l-am depus atunci pentru a gasi o banca pentru stocarea sangele din cordonul ombilical a dus la realizarea site-ului Parent's Guide to Cord Blood,iar restul este istorie. Acest web site a devenit mai celebru si mai usor de realizat decat mi-am imaginat vreodata.

Pe scurt, istoria mea persoanala influenteaza acest site in multe privinte. Sunt o gramada de parinti care sunt incantati de utilitatea sangelui din cordonul ombilical si vor sa « imprastie » informatii despre stocarea acestuia. ( Fiti atenti ca unii dintre acesti parinti doresc sa incaseze o serie bonusuri de la bancile care se ocupa cu stocarea sangelui din cordonul ombilical.) Trecutul meu este unic, pentru ca sunt un om de stiinta si pentru ca am o oarecare experienta medicala. Dintr-un anumit punct de vedere ajuta sa stii ce inseamna intoarcerea printre cei vii. In plus, nu sunt o persoana usor de intimidat sau manipulat de catre corporatiile mari. M-a ajutat faptul ca am avut o cariera de succes, iar acest site nu este realizat in scopul de a ma incununa cu lauri ci pentru ca in mod constant simt nevoia de a face actiuni caritabile, de a da comunitatii inapoi suportul pe care mi l-a dat pe parcurul vietii lui Shai. "

Sursa: Parent's Guide to Cord Blood Foundation, 5 Februarie 2008
http://parentsguidecordblood.org/content/usa/aboutus/shai.shtml?navid=11

miercuri, 5 noiembrie 2008

Prima donatoare de celule stem din Romania

O femeie din Cluj este prima mama din Romania care a donat, la nastere, sange din cordonul ombilical al bebelusului sau. Ramona Popa a luat aceasta decizie pentru ca viata fiului sau sa fie salvata la un momenta dat, daca va avea probleme grave de sanatate, informeaza Realitatea Tv. Clujeanca, in varsta de 33 de ani, a inaugurat prima banca de celule stem din Romania. "Dupa nastere se taie cordonul ombilical si de acolo se recolteaza sangele. Deci, practic nu se simte nimic. Stim ce inseamna si noi am optat pentru donatie. Ne-am gandit ca e pacat sa fie aruncat cand se poate folosi pentru tratarea unor boli grave", a declarat Ramona Popa. Prima banca de celule stem din Romania a fost deschisa in Cluj Napoca, procedurile de colectare fiind gratuite. Transplantul de celule stem s-a demonstrat a fi mult mai eficient decat tratamentul clasic, care necesita un transplant de maduva osoasa. "O banca publica eficienta inseamna o banca care sa aiba cel putin 1.000, 2.000, 3.000 de unitati de sange placentar crioconservate", a declarat Sergiu Habago, directorul general CBC Romania.

Sursa: PresaOnline.com, 23 octombrie 2008

Sangele sintetizat din celulele stem ar putea deveni "donator universal"

Un grup de oameni de ştiinţă americani a reuşit, în premieră, să producă sânge uman din celule stem embrionice, într-o cercetare care promite să ofere posibilitatea unei rezerve aproape nelimitate de sânge pentru transfuzii, potrivit rezultatelor prezentate de cotidianul britanic "The Times", scrie NewsIn.

Descoperirea cercetătorilor de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testată în următorii doi ani şi, apoi, ar putea deveni alternativă la donaţiile de sânge tradiţionale. Dacă ar fi produs din celule stem din sânge de grupa 0 negativ, care este compatibil cu toate grupele de sânge, ar putea fi folosit cu succes pentru oricine are nevoie de o transfuzie. Sângele derivat din celule stem ar elimina şi riscul de a transmite, prin transfuzii, viruşi patogeni care cauzează hepatita, HIV şi encefalita spongioasă (boala Creutzfeldt-Jakob).
Cercetătorii spun că noua descoperire are un mare potenţial terapeutic şi ar putea să devină cu uşurinţă de uz clinic. "Limitările impuse de rezervele de sânge existente pot pune în pericol viaţa pacienţilor cu pierderi masive de sânge.", a spus Robert Lanza, cel care a condus experimentul la ACT. "Celulele stem embrionice reprezintă o nouă sursă de celule care pot fi înmulţite şi răspândite la infinit, oferind o sursă inepuizabilă de celule roşii pentru tratament. Identificarea unei linii de celule stem cu sângele de tip 0 negativ ar permite producţia de sânge compatibil tuturor persoanelor", a adăugat Robert Lanza.
Cercetările mai vizează posibilitatea de a transforma celulele embrionice stem în alte tipuri de ţesut, pentru a ajuta la tratarea unor boli precum diabetul sau Parkinson.
Sursa: ROL.ro

joi, 16 octombrie 2008

Care sunt beneficiile celulelor stem?

Un eveniment inedit şi revoluţionar in lumea medicinei s-a petrecut duminica trecută, in sudul Spaniei, la spitalul Virgen del Rocio din Sevilla, când s-a născut primul "bebeluş-medicament", menit să îşi salveze fratele mai mare din "ghearele" unei boli foarte grave.

Nou-născutul este rezultatul selecţiei in-vitro a unui embrion "sănătos", care nu prezintă anomalia genetică de care suferă fratele lui, acum în vârstă de şase ani. Embrionul a fost implantat în uterul mamei sale, care, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a dat viaţă lui Javier, un bebeluş cântărind 3,4 kilograme. Sângele din cordonul ombilical care l-a legat de mamă va fi prelevat, apoi injectat frăţiorului mai mare, care suferă de o formă foarte gravă a unei anemii genetice numită betatalasemie.

Medicii se aşteaptă ca celulele sănătoase ale micuţului să colonizeze măduva osoasă a fratelui bolnav, determinând-o să producă şi ea globule roşii sănătoase. Specialiştii estimează că transplantul, programat să fie efectuat în următoarele 20 de zile, ar putea avea între 70 şi 90 la sută şanse de reuşită.Nou-născutul este rezultatul selecţiei in-vitro a unui embrion "sănătos", care nu prezintă anomalia genetică de care suferă fratele lui, acum în vârstă de şase ani. Embrionul a fost implantat în uterul mamei sale, care, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a dat viaţă lui Javier, un bebeluş cântărind 3,4 kilograme. Sângele din cordonul ombilical care l-a legat de mamă va fi prelevat, apoi injectat frăţiorului mai mare, care suferă de o formă foarte gravă a unei anemii genetice numită betatalasemie.

Medicii se aşteaptă ca celulele sănătoase ale micuţului să colonizeze măduva osoasă a fratelui bolnav, determinând-o să producă şi ea globule roşii sănătoase. Specialiştii estimează că transplantul, programat să fie efectuat în următoarele 20 de zile, ar putea avea între 70 şi 90 la sută şanse de reuşită.

Sursa: ziarul Libertatea, 15.10.2008

miercuri, 15 octombrie 2008

Profilul companiei Lifeline

C.B.B. Lifeline Biotech Ltd (Lifeline) a luat fiinta in anul 2002, odata cu deschiderea celor doua filiale din Nicosia (Cipru) si Londra (UK), iar pe teritoriul Romaniei, compania activeaza din anul 2008. Obiectul de activitate al companiei este reprezentat exclusiv de procesarea si crioconservarea mostrelor de sange din cordonul ombilical al nou-nascutilor. Echipa medicala este alcatuita din cercetatori de renume international si este coordonata de catre un grup de oameni de stiinta experimentati in domeniul cercetarilor de laborator.Compania Lifeline proceseaza si crioconserva mostrele de sange din cordonul ombilical in propia banca din Nicosia, Cipru. Calitatea si viabilitatea mostrelor sunt garantate pentru ca :
- Facem tot posibilul ca mostra sa fie procesata in cel mai scurt timp de la colectare (celulele stem se deterioreaza cu cat timpul dintre colectare si procesare este mai lung)
- Dintre toate bancile de profil din intreaga lume, compania Lifeline probabil detine procentajul cel mai ridicat de mostre viabile
- In procesarea si criogenarea mostrelor de sange este urmarit un protocol stiintific riguros, Codul Britanic de Practica, protocol urmat inclusiv de catre Serviciul Britanic National de Sanatate.
Prin folosirea unor tehnologii de ultima generatie in domeniul procesarii si crioconservarii, compania Lifeline asigura clientilor sai calitate maxima la cel mai competitiv pret. Inca de la infiintare, compania Lifeline isi ofera gratuit serviciile familiilor care au un membru ce sufera de o boala congenitala ce poate fi tratata prin transplantul de celule stem.