luni, 10 noiembrie 2008

Transplant de celule stem in paralizia cerebrala

Cu totii am auzit despre controversele starnite de folosirea celule stem din cordonul ombilical, insa intr-adevar stim valoarea acestora?
Un baietel din Sacramento care sufera de o boala incurabila poate fi considerat dovada vie ca transplantul de celulele stem din cordonul ombilical are un rezultat remarcabil, el numarandu-se printre primele persoane care au beneficiat de un transplant de celule stem.
Dallas Hextell plange ca orice copil de varsta sa. Dar in cazul lui, plansul este unica forma de comunicare. "Nu dorim decat sa se insanatoseasca. Ne dorim sa avem puterea de a rezolva aceasta problema si sa o facem sa dispara, insa nu putem", spune mama lui Dallas.
Incantati peste masura de nasterea primului lor copil, Cynthia si Derek Hextell au realizat curand ca ceva nu este in regula cu micutul Dallas. "Nu isi deschidea ochii. Plangea mult, iar doctorii ne-au tot spus ca este din cauza colicilor.", explica Cynthia.
Considerand ca temerile ei nu au fost luate in serios, Cynthia a schimbat pediatrii. Cand micutul Dallas a implinit varsta de 8 luni, parintii acestuia s-au adresat unui neurolog, care in 15 minute l-a diagnosticat pe Dallas ca suferind de paralizie cerebrala. Paralizia cerebrala se defineste ca o deteriorare a creierului care afecteaza controlul asupra muschilor. Aceasta boala este incurabila, existand numai cateva metode de tratament care ajuta incetinirea efectelor bolii.
"Se poate spune ca este frustrat pentru ca mintea lui este sanatoasa si doreste sa faca o serie de lucruri fizic. Insa nu poate", spune Cynthia.
La varsta de 18 luni, dezvoltarea fizica a lui Dallas era la acelasi nivel cu dezvoltarea unui copil de 8 luni. Avea probleme in controlarea mainilor si nu putea apuca, aplauda si nici nu se putea tara. Nu vorbea si nici nu gangurea. Doar tipa. Toate zgomotele erau pline de frustrare, chiar si cele de fericire.
Parintii lui Dallas au sperat ca decizia lor de a stoca celulele stem din cordonul ombilical il va ajuta pe Dallas sa duca o viata normala. Pentru ca micutul Dallas avea acces la propriile celule stem, el a fost inclus in cadrul unui program medical experimental in cadrul Duke University.
Familia lui Dallas s-a deplasat pana la Duke, unde a avut loc o procedura in care celulele stem din cordonul ombilical al lui Dallas au fost implantate in fluxul sangvin al acestuia, in ideea ca aceste celule vor gasi o cale sa ajunga la tesutul deteriorat al creierului si ca vor vindeca celulele bolnave.
Dupa procedura, familia lui Dallas s-a intors la Sacramento, asteptand sa vada daca tratamentul costisitor va da rezultate. Si nu au avut de asteptat mult timp.
La 5 zile dupa procedura, Dallas a rostit primul lui cuvant: "mama". Acest lucru a fost repede urmat de faptul ca micutul a invatat sa fluture mana si sa rada.
"Este cel mai frumos lucru din lume sa iti auzi copilul razand" spune Derek, tatal lui Dallas. " Pana acum nu a mai ras niciodata".
La trei luni dupa tratament, micutul, care nu avea control asupra muschilor pentru a se tara, se deplasa peste tot, fara ajutorul vreunui premergator sau vreunei metode de sustinere. Mai mult, in momentul in care parintii ii vorbesc, micutul Dallas ii urmareste cu privirea.
Desi nu avem de unde sa stim cat din toate aceste evolutii se datoreaza in mod direct tratamentului, Dallas face noi progrese.
Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt acum folosite pentru a trata zeci de boli, incepand de la disfunctii ale inimii si ajungandu-se pana la leucemie.
Sursa: CBS13.com, 21 noiembrie 2007

Niciun comentariu: