marți, 2 decembrie 2008

Celule NK ( natural killer) din sangele din cordonul ombilical lupta impotriva leucemiei

Cercetatorii de la University of Texas M.D. Anderson Cancer Center au descoperit o terapie care, utilizand celulele NK (natural killer – NK) din sangele din cordonul ombilical, distruge celulele cauzatoare de leucemie din organismul cobailor (soarecilor).

Profesor Doctor Patrick Zweidler-McKay, asistent universitar in pediatrie la Children’s Cancer Hospital M.D. Anderson, a demonstrat faptul ca exista o metoda eficienta pentru mari numarul de celule NK dintr-o singura unitate de sange din cordonul ombilical si de a diminua efectele celulelor anti-leucemie. Aceasta cercetare a fost prezentata la conferinta anuala a American Society of Pediatric Hematology/Oncology din 16 mai 2008.

Incercarile anterioare de a mari volumul de sange obtinut din cordonul ombilical au avut un rezultat nesatisfacator in ceea ce priveste numarul de celule NK. Insa, Zweidler-McKay si mai vechiul sau co-cercetator, Elizabeth Shpall (Profesor la Department of Stem Cell Transplantation and Cellular Therapy din cadrul spitalului M. D. Anderson), au descoperit o noua prin care sa mareasca numarul de celule NK din sangele din cordonul ombilical, generand astfel mai mult de 150 milioane de celule NK intr-o mostra de sange din cordonul ombilical, mentinand in acelasi timp activarea lor in a gasi si a ucide celulele leucemiei.

In momentul in care cobaii sunt infectati cu celule de leucemie umana, aceste celule NK reduc celulele leucemiei limfocitara acuta (ALL) sau leucemiei mielogena acuta ( AML) cu 85%.

“Sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa continua de furnizare de celule NK pentru ca aceste celule detin o sensibilitate ridicata la stimulare, au un potential scazut de a cauza rejetul grefei din partea organismului si sunt puse la dispozitie de bancile de celule stem din intreaga lume.", declara Zweidler-McKay.

Celulele NK creste numarul de celule normale/sanatoase atacand ALL si AML

Rejetul grefei din partea organismului este unul dintre efectele des intalnite la pacientii care sunt supusi unui transplant de celule stem, acesta rezultand atunci cand celulele T din sangele transplantat reactioneaza impotriva propriilor celule ale pacientului. Aceasta reactie poate fi fatala daca nu poate fi tinuta sub control. Celulele NK opereaza diferit de celulele T, neactionand asupra celulelor sanatoase, distrugandu-le insa pe cele canceroase.
Transplanturile efectuate cu ani in urma foloseau un donator compatibil de sange periferic sau maduva osoasa. Insa in 1988, cercetatorii au descoperit ca sangele din cordonul ombilical reprezinta inca o sursa pentru transplantul de celule stem. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule imature si de aceea rata de compatibilitate este mai mare, mai ales in cazul etniilor non-caucaziene, si pot fi stocate pe o perioada indelungata pentru o eventuala folosire.

Studiile realizate de catre Zweidler-McKay implica selectarea celulelor NK din sangele din cordonul ombilical. Volumul sangelui din cordonul ombilical este marit, celulele NK sunt mentinute active pe parcursul celor 3 saptamani de expansiune prin folosirea componentelor cytokine, interleukin-2 si unei celule tinta, K562.

Odata ce procedeul este incheiat, celulele NK pot fi transplantate pacinetului fara a mai fi nevoie de chimioterapie in prealabil. Dr.Zweidler-McKay sustine faptul ca acest tip de transplant poate fi folosit la adultii care au suportat deja un transplant, dar si in cazul copiilor care nu pot fi supusi altui tip de tratament cu celule stem.

"Aceste celule NK demonstreaza o activitate citotoxica semnificativa impotriva celulelor AML si ALL, precum si in cazul blastilor leucemiei. Este foarte important faptul ca tipurile umane de AML si ALL din organismul cobailor ( soarecilor) au fost sensibile la infuzia de celule NK.", sustine Dr. Zweidler-McKay. "Aceste rezultate sustin studiul conform caruia celulelor NK derivate din sangele din cordonul ombilical detin un potential imuno-terapeutic in cazul leucemiilor acute."

Coordonatorul acestor studii este Profesor Doctor Dongxia Xing, secondat de cercetatorii Zweidler-McKay si Shpall, toti fiind membri ai M.D. Anderson.
Sursa: ScienceDaily.com, 16 May 2008

Niciun comentariu: