Sindromul Down, bolile genetice din copilarie si variate suferinte netratabile la varste fragede datorate unor cauze pre sau post natale, rani de la nastere, retardarea mentala, au fost toate tratate prin transplant de celule stem in clinicile medicale din strainatate de peste 70 ani.
Manualele medicale standard afirma cu tarie ca bolile genetice si cromozomiale nu si-au gasit tratament pana acum, existand doar mici exceptii.In realitate, au existat publicatii diverse ale unor spitale din Germania, Franta, Rusia, Spania, etc., care au raportat succesul obtinut in tratarea multor boli genetice si cromozomiale prin transplant de celule stem, asa ca nihilismul terapeutic nu mai este justificat in niciun fel.
Sindromul Down s-a constituit intr-un exemplu demn de a fi luat in seama. Prof.Dr. F. Schmid a publicat informatii despre tratarea personala a peste 3000 copii diagnosticati cu Sindromul Down, din care 25% au fost capabili sa mearga la scoli normale alaturi de ceilalti copii ai comunitatii din care faceau parte.
In toate aceste cazuri, transplantarea celulelor stem a avut loc la un stadiu incipient al vietii, imediat ce diagnosticul a fost stabilit chiar in viata uterina.Cu cat mai devreme erau transplantate celulelele stem, cu atat mai bun era rezultatul, intrucat “transplantul celulelor stem nu poate repara tesuturile cicatrizate” (tesutul nervos distrus se inlocuieste dupa insanatosirea tesuturilor conective).
Dupa o anumita varsta, un astfel de tratament era total nefolositor: de exemplu, transplantarea celulelor stem pentru un copil cu sindromul Down cu o varsta mai mare de 4 ani s-a dovedit a avea un efect terapeutic minim. Acest lucru se aplica si tratarii leziunilor craniene cauzate de diferite evenimente ce au avut loc in viata uterina sau in timpul nasterii.
Studiile medicale au demonstrat ca in momentul in care nou-nascutul a avut un scor APGAR scazut la nastere, o tomografie a creierului ar trebui sa aiba loc la varsta de 2 saptamani, iar in cazul in care se descopera o maladie, transplantul de celule stem ar trebui sa se faca imediat.Parintii copiilor cu paralizie cerebrala cheltuie resurse mari de bani si timp cautand un tratament cand este deja prea tarziu. Acesta este un lucru tragic mai ales pentru copiii cu serioase leziuni cerebrale care se gasesc intr-o stare de vegetare. La o varsta atat de frageda nu este nevoie de implant de celule stem direct in creier, o aplicatie sistematizata va face acelasi lucru.
Studiile medicale pe 250 pacienti cu sindromul Down au aratat urmatoarele:
- procentajul de copii cu sindromul Down (pana la o varsta de 3.5 ani) cu un index de dezvoltare mentala de peste 50 puncte, a crescut cu 17% inainte de primul transplant de celule stem, cu 58% dupa primul transplant si cu 71% dupa ce-a de-a doua implantare.
indicele de inteligenta al copiilor mai mari (cu varste intre 4 si 9 ani) a crescut de la 25 - 49 puncte la 50-69 puncte; - s-au inregistrat scaderi de hiperactivitate, imbunatatirea concentrarii, scaderea stereotipurilor si a comportamentului inertial, imbunatatirea expresivitatii discursului.
au existat imbunatatiri ale volumului memoriei/ auditoriului, a productivitatii gandirii in diverse categorii - s-au inregistrat imbunatatiri in zona motorie, mai ales a miscarilor coordonate.
Exista peste 2000 de boli genetice si multe variante ale acestora, si numai cateva dintre ele beneficieaza de vreun tratament de orice fel. Unele dintre ele au fost tratate cu succes prin transplant de celule stem , dar multe altele, in special cele foarte rare, nu au inca vreun leac, intrucat nimeni nu a reusit sau incercat sa gaseasca vreunul.Intrucat transplantul de celule stem este perfect sigur, nu exista nimic rau in a incerca sa-l folosesti pentru a trata un copil diagnosticat cu o boala genetica noua.Exista doua situatii posibile: ori se va constata o imbunatatire, ori nu se va intampla nimic in conditia pacientului. Din pacate doctorul poate invata despre beneficiile transplantului cu celule stem pentru tratarea bolii aparute doar prin efectuarea transplantului sau din greseala. Daca parintii hotarasc sa-si trateze copilul, transplantul de celule stem ar trebui sa fie realizat cat mai repede cu putinta.
Sursa: mamica.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu