miercuri, 27 mai 2009

Terapia cu celule stem poate vindeca orbirea

Cercetatorii britanici au descoperit prima terapie cu celule stem pentru a vindeca cea mai frecventa cauza a pierderii vederii.

Echipa de cercetatori considera ca procedura, care poate interveni in degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), va deveni o rutina si va fi disponibila ca si metoda de tratament peste aproximativ 6-7 ani.

Tratamentul a fost initiat de catre cercetatorii si chirurgii de la spitalul Ophthalmology at University College London and Moorfields eye si implica inlocuirea unui strat de de celule degenerate cu un alt strat creat din celule stem, relateaza The Times.

In acest nou tratament, celulele embrionare sunt transformate in replici ale celulelor afectate. Ele sunt apoi plasate pe o membrana artificiala, care se insereaza in spatele retinei.

Tom Bremridge, directorul executiv al Macular Disease Society, afirma: "Acesta este un mare pas in ajutorarea pacientilor. Suntem extrem de multumiti de faptul ca a existat o implicare in acest proiect pentru ca, indata ce aceasta metoda de tratament este validata, va ajuta un volum mare de pacienti".

Studiile din laborator realizate de echipa britanca, condusa de Prof. Pete Coffey, director al London Project to Cure Blindness, au demonstrat ca celulele stem pot perveni orbirea la sobolanii suferinzi de o boala extrem de asemanatoare cu degenerescenta maculara legata de varsta.

Prof. Coffey a declarat ca tratamentul va dura "mai putin de o ora, asa ca de fapt ar putea fi considerat ca o procedura ambulatorie. Incercam sa-l transformam intr-o terapie uzuala".


Sursa: Medindia.net

Niciun comentariu: