miercuri, 13 mai 2009

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical - remediu pentru afectiunile hepatice

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada (Spania), in colaborare cu Universitatea din León, au confirmat faptul ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman poate fi un tratament adecvat pentru tratamentul bolilor hepatice (cum ar fi hepatita), fiind astfel o alternativă eficientă pentru transplantul de maduva osoasa.

Conform unei lucrari stiintifice ce urmeaza a fi publicata in revista Cell Transplantation, celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman pot fi folosite in medicina regenerativa a bolilor hepatice. S-a dovedit faptul ca aceste celule sunt capabile de a se cuibari in ficat. Acest lucru a fost demonstrat dupa efectuarea unui xenotransplant de la om la sobolan.

Aceasta cercetare a fost realizata de catre Ana I. Álvarez-Mercado, Maria J. Sáez-Lara, Maria V. García-Mediavilla, Sonia Sanchez-Campos, Francisco Abadia, Maria Cabello-Donayre, Angel Gil, Javier González-Gallego si Luis Fontana si a avut ca obiect de cercetare potentialul de regenerare a celulelor stem din sangele din cordonul ombilical in cazul xenotransplantului. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman au fost injectate in vena portal hepatica a sobolanului bolnav de hepatita provocata de D-galactosamine.

Imbunatatiri semnificative

Oamenii de stiinta explica faptul ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical efectuat la sobolani a adus o imbunatatire a afectiunilor histologice si functiilor hepatice, iar acest lucru a fost demonstrat de activitatea enzimatica a alanin transaminazelor, fosfatazei alcaline, gama-glutamiltransferaza şi lactat dehidrogenazei, precum şi concentraţiile bilirubinei totale si directe.

In prezent, tratamentul pentru insuficienta hepatica in stadiu terminal consta in transplantul de ficat. Aceasta metoda este totusi limitata din cauza lipsei de donatori de organe. In plus, in prezent nu exista un tratament specific pentru fibroza cauzata de multe boli hepatice, astfel incat sa primeasca un tratament pentru eventualele complicatii ale bolii. Dezvoltarea unor astfel de alternative constituie un obiectiv esential in cercetare, dandu-le astfel o sansa multor pacienti ce sufera de acest tip de afectiuni.

Sursa: ScienceDaily (5 iulie 2008)

Niciun comentariu: