vineri, 29 mai 2009

Terapia cu celule stem imbunatateste functiile musculare in distrofia musculara

O echipa de cercetatori americani au descoperit faptul ca transplantul cu celule stem imbunatateste functiile musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara, relateaza Sunday.

Conform acestui studiu, aceasta este prima data cand s-a concretizat ca transplantul de celule stem poate restabili defectele musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara.

Biologul molecular Rita Perlingeiro, seful cercetarilor de la Universitatea din Texas, a declarat: "Preconizam extinderea cercetarilor terapiei cu celule stem si pentru subiectii umani".

"Aceste celule pot fi transplantate in muschi, acestea ajutand la regenerarea musculara" , a mai spus dr. Rita Perlingeiro, adaugand ca orice tratament pentru om este inca in stadiu de plan.

Distrofia musculara este un termen care acopera o paleta larga de boli genetice degenerative care afecteaza in primul rand musculatura.

Boala, care afecteaza in principal persoanele de sex masculin, este cauzata de lipsa de distrofina, o proteina esentiala pentru pastrarea intacta a celulelor musculare.

Cea mai des intalnita forma de distrofie este distrofia musculara Duchenne, care apare la varsta de 3-4 ani. Pacientii diagnosticati cu aceasta forma de distrofie rareori ajung la varsta de treizeci de ani.

In acest studiu, cercetatorii vorbesc despre o noua tehnica ce le-a permis transformarea celulelor stem in celule musculare, pe care mai apoi le-au injectat direct in organismul cobailor bolnavi de distrofia Duchenne.

Dr. Perlingeiro a afirmat faptul ca celulele stem fac totul, insa trebuie stiut ce tip de celule trebuie folosite in tratament.

Pentru a face acest lucru cercetatorii au manipulat o gene denumita Pax3, gena care este activa in cele mai timpurii stadii de dezvoltare a celulelor stem - inainte ca aceste celule sa devina sange, oase, muschi sau alt tip de tesut specializat.

Celulele musculare au fost crescute in vitro, iar cand au fost injectate cobailor, o parte din aceste celule s-a transformat in tumori, deoarece nu s-au diferentiat.

Pentru a filtra toate celulele nedorite, cercetatorii au folosit culori fluorescente, pentru a se diferentia usor de celelalte tipuri de celule.

In noul stadiu al cercetarii, injectarea s-a facut in partea din spate a piciorului cobaiului, iar celulele au penetrat muschiul si s-au inmultit in mod corect, adaptandu-se la tipul respectiv de celule.

In testele de masurare a dezvoltarii musculare, s-a observat ca, la cobaii injectati cu celule stem, musculatura se contractata de trei ori mai mult ca forta decat la cobaii carora nu li s-au injectat celule stem. Rezultatele au aratat ca musculatura cobailor injectati se apropie foarte mult de musculatura unor cobai sanatosi. Alt rezultat a fost acela ca 3 luni de injectarea celulelor stem, cobaii nu au dezvoltat tumori.

Conform echipei de cercetatori, urmatorul pas este extinderea cercetarilor si pe subiecti umani.

Sursa: Medindia.com






Un comentariu:

Anonim spunea...

O noua speranta in ameliorarea distrofiei musculare: http://distrofiamuscularaprogresiva.blogspot.com/2009/08/o-speranta-in-tratarea-distrofiei.html