miercuri, 16 septembrie 2009

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este functional

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a inaugurat pe 4 septembrie 2009 Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, fiind in acelasi timp si prima persoana care s-a inscris ca si donator. Infiintarea acestui registru inseamna o sansa la vindecare a multor pacienti suferind de boli care se pot trata prin transplant de celule stem hematopoietice.

Donatorii se pot inscrie in Registru accesand site-ul Ministerului Sanatatii, completand un formular medical si un consimtamant. Inregistrarea efectiva va avea loc numai dupa realizarea analizelor medicale specifice, iar donarea se va efectua doar in momentul in care exista o solicitare si se confirma compatibilitatea cu pacientul.

Donatorul trebuie sa stie ca in 90% din cazuri se doneaza celule stem din sangele periferic, iar aceasta procedura este nechirugicala, se face ambulator si este similara cu donarea de plasma sau trombocite. In 10% din cazuri este necesara o interventie chirurgicala din maduva hematogena, iar aceasta operatiune se face sub anestezie.

Donatorul nu va putea cunoaste identitatea primitorului si nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remuneratie sau alt avantaj.

La nivel teritorial activitatea registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem: Bucuresti, Timisoara si Targu Mures si prin opt Centre de Recrutare si Testare Primara care se regasesc in Centrele Regionale de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Testul de histocompatibilitate se va efectua in trei laboratoare, doua dintre acestea fiind acreditate la nivel european de Federatia Europeana de Imunogenetica.

Registrul va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii si va putea fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din donatii, sponsorizari si alte surse, conform legii. Existenta unui Registru de Celule va conduce la realizarea unor economii semnificative in sistemul medical: in tara noastra un transplant costa in jurul a 40.000 de euro, in timp ce in centrele medicale din alte tari acesta poate ajunge la peste 120.000 euro.

Cum poti deveni DONATOR DE CELULE STEM?

* Un link catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost inserat pe site-ul ministerului la adresa www.ms.ro si care contine informatii utile despre legislatia in domeniu: ce inseamna sa fii donator, centrele de recrutare si cele de transplant.

* Cel care doreste sa se inscrie ca posibil donator trebuie sa completeze 2 formulare: un chestionar medical si altul privind consimtamantul.

* Odata indeplinite aceste formalitati, persoana va fi contactata sau se poate prezenta din proprie initiativa la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor si analizelor specifice, urmand ca, ulterior, sa fie inscrisa in baza de date a Registrului si sa devina donator.

* In momentul in care se probeaza compatibilitatea cu o persoana bolnava, din Romania sau din strainatate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic si biologic.

* Donarea/recoltarea efectiva are loc doar in momentul in care exista un pacient care necesita tratament si se confirma compatibilitatea intre donator si pacient.


Sursa: ms.ro ( Ministerul Sanatatii)

Niciun comentariu: