marți, 8 septembrie 2009

Celulele stem "magnetice" pentru inimi

Atacurile cardiace si alte afectiuni vasculare ar putea fi tratate folosind in mod regulat injectii cu celule stem magnetizate, spun expertii. In experimentele pe animale, acest tratament a dus la vindecarea celulelor bolnave.

"Desi este nevoie de teste pe om, un mod de abordare similar s-a folosit in terapiile pentru suferinzii de cancer" a declarat Dr. Mark Lythgoe de la Universitatea din Londra.

Planul de tratament

Oamenii de stiinta britanici au acoperit celule bolnave cu particule magnetice minuscule. Ideea din spatele terapiei urmarite este de a avea cat mai multe celule stem in zona afectata. Cand celulele stem au fost injectate in sange, au putut fi controlate cu ajutorul unui magnet si au fost aduse exact in zonele afectate.

Experimentele indica o localizare mult mai buna a afectiunilor vasculare la sobolani. Aceste nanoparticule magnetice sunt deja aprobate in SUA, unde sunt folosite in mod regulat la tomografii.

Dr. Mark Lythgoe de la Univeristatea din Londra spune ca experimentele pe oameni ar putea incepe in urmatorii cativa ani. "Este fezabil ca atacurile cardiace si alte afectiuni vasculare sa poata fi tratate folosind injectarea regulata cu celule stem magnetizate. Tehnologia ar putea fi adaptata pentru localizarea celulelor din alte organe si ar asigura un agent folositor pentru injectiile sistematice in oricare din tratamentele cu celule stem. Si nu se limiteaza doar la celule - prin focalizarea anticorpilor sau virusilor folosind aceasta metoda, tumorile canceroase ar putea fi localizate mult mai rapid", adauga Lythgoe.

Profesorul Peter Weissberg, de la Fundatia pentru Inima din Anglia, este de parere ca aceasta metoda ar putea ajuta medicii sa aiba un acces mai facil la anumite zone ale corpului, in special in interiorul vaselor de sange, unde presiunea este mare. "Speram ca aceasta strategie sa poata fi folosita pentru detectarea zonelor afectate de boala si sa imbunatatim sansele de a le repara."

"Deocamdata inca sunt efectuate cercetari pentru a se afla daca, pe langa localizarea rapida si exacta, aceasta strategie chiar poate grabi procesul de reparare a tesuturilor afectate", mai spun oamenii de stiinta.

Sursa: Realitatea.netSpaţiere de la stânga la dreapta

Niciun comentariu: