joi, 17 septembrie 2009

O fetita a primit "cadou" de la fratele sau sansa la viata

In India, 10.000 de copii se nasc cu talasemie in fiecare an, ceea ce reprezinta 10% din totalul copiilor bolnavi de talasemie din intreaga lume.

Thamira este unul dintre copiii care se regasesc in acest procent de 10%. A fost diagnosticata cu talasemie in jurul varstei de 2 ani si de atunci, timp de 7 ani, viata ei s-a derulat printre desele transfuzii de sange. Din cauza faptului ca talasemia este o boala transmisibila genetic, mama Thamirei a renuntat la urmatoarele doua sarcini care au survenit nasterii Tamirei. Intre timp parintii l-au cunoscut pe Revathy Raj, medic la Apollo Speciality Hospital, care a sfatuit-o pe mama Thamirei sa urmeze un tratament de reducere a fierului din organism. Dupa acest tratament, doctorul a indicat cuplului sa ia in considerare posibilitatea unei noi sarcini. In cazul in care nou-nascutul ar fi compatibil cu Thamira, medicul le-a recomandat sa opteze pentru un transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Mama Thamirei a ramas insarcinata, iar un test prenatal a confirmat ca fatul nu a fost afectat de talasemie. Dupa nasterea acestuia, sangele din cordonul ombilical a fost testat si s-a confirmat compatibilitatea dintre frati. Timp de un an celulele stem au fost criogenate, iar Thamira a fost pregatita pentru transplant, primul pas fiind distrugerea celulelor canceroase prin chimioterapie. In luna martie 2009, celulele stem provenite de la fratele Thamirei au fost injectate in organismul acesteia, iar procedura nu a necesitat nici o interventie chirurgicala.

Thamira datoreaza aceasta sansa la viata fratelui sau, ea afirmand ca fara acest transplant viata i-ar fi fost pusa in pericol.

Medicii care au ingrijit-o pe Thamira spera ca acest tip de transplant sa ajute cat mai multe persoane atinse de aceasta maladie si spera la cat mai multe povesti incununate de succes.

Sursa: msn.com





Niciun comentariu: