luni, 6 iulie 2009

Se infiinteaza Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Ministerul Sanatatii va infiinta Registrul National al Donatorilor de Celule Stem, pentru ca pacientii cu boli hematologice maligne, precum leucemia, care necesita tratament prin transplant de celule stem si care nu au rude compatibile sa aiba sanse mai mari de a face un transplant în tara.

Procentul acestor pacienti reprezinta aproximativ 7-10% din totalul pacientilor care au nevoie de aceasta procedura. Pentru a da o sansa de vindecare acestor pacienti se impune infiintarea unei institutii care sa gestioneze o baza de date privind persoanele fizice, care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne, informeaza ziarul Cotidianul.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va functiona la Bucuresti, cu sediul in strada Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1, si va urmari coordonarea activitatii de donare de celule stem, crearea si gestionarea unei baze de date privind persoanele care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem, se va interconecta cu institutii similare internationale in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu s-au gasit un donator in tara. Activitatea Registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem si opt Centre de Recrutare si Testare Primara, va avea 40 de angajati si un Consiliu Stiintific, potrivit site-ului PaginaMedicala.ro

Referitor la infiintarea Registrului National, primul-ministru Emil Boc declara ca posibilitatea ca aceste transplanturi sa fie realizate si in Romania ar reduce foarte mult costurile acestor interventii. Astfel, costul unui astfel de transplant in Romania ar putea ajunge la 40-45.000 euro, fata de 150.000 euro in strainatate.



Niciun comentariu: