vineri, 19 iunie 2009

Diminuarea volumului de grasime ajuta la recuperarea post-transplant sau chimioterapie

In cautarea imbunatatirii sangelui in urma chimioterapiei si transplantului de maduva osoasa, sau de celule stem din sangele din cordonul ombilical, cercetatorii de la Children's Hospital din Boston au descoperit ca celulele adipoase, care se acumuleaza in maduva osoasa odata cu inaintarea in varsta, inhiba capacitatea maduvei de a produce noi celule sangvine. Studiul, publicat online pe 10 iunie 2009 de catre revista Nature, sugereaza ca blocarea acestor celule adipoase poate contribui la o mai buna recuperare a pacientilor care au facut chimioterapie sau au suferit un transplant medular sau de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Studiile arata ca in maduva osoasa a pacientilor care au urmat un tratament cu radiatii sau chimioterapie se gaseste un numar mare de celule adipoase, iar aceste celule impiedica formarea de noi celule sangvine. Cercetarile pe cobai au fost conduse de Prof. dr. George Q. Daley (director al Programului de transplant cu celule stem de la Children's Hospital) si Prof. dr. Olaia Naveiras (de la Divizia de Hematologie Pediatrica/ Oncologie de la Children's Hospital si Dana - Farber Cancer Institut). In timpul cercetarilor a fost observata consistenta maduvei din diverse parti ale scheletului, constatandu-se variatii de compozitie ale maduvei osoase. Echipa de cercetatori a mai observat ca in zonele bogate in celulele adipoase din coloana vertebrala sunt cu 25% mai putine celule care dau nastere la celule stem si de 3 ori mai putine celule specializate in formarea celulelor sangvine decat in vertebrele toracice.

In culturile celulare, simpla prezenta a celulelor adipoase este de ajuns pentru a reduce proliferarea celulelor formatoare de sange. Mai mult, aceste celule adipoase incetinesc ciclul natural al refacerii celulelor stem hematopoietice.

"Studiul nostru contrazice dogmele clasice conform carora celulele adipoase din maduva osoasa doar umplu spatiile", afirma Prof. dr. Daley. " Mai degraba ele fac mai grea recuperarea de dupa chimioterapie si radiatii, suprimand in mod activ productia de sange. Daca le-am putea impiedica sa invadeze maduva osoasa, pacientii ar putea fi in masura sa se recupereze mult mai repede in urma transplantului de maduva osoasa sau celule stem din sangele din cordonul ombilical."

Maduva osoasa a cobailor care au fost tratati cu un compus care inhiba formarea celulelor adipoase sau care erau incapabili din punct de vedere genetic sa produca celule adipoase s-a refacut extrem de rapid dupa distrugere, in urma iradierilor. De asemeni, acesti cobai au reconstruit rapid necesarul de celule progenitoare din sange, care atat la om cat si la cobai sunt cunoscute ca fiind foarte importante in recuperarea post-transplant.

Cateva inhibitoare ale celulelor adipoase, ca de exemplu PPAR
-gamma, sunt deja testate din punct de vedere clinic in tratamentele impotriva obezitatii, dar pot fi folosite ca adjuvant in sporirea vitezei de acceptare a grefei in caz de transplant si ca ajutor in recuperarea post transplant.

"Acum facem niste teste pentru a afla daca medicamentele impotriva obezitatii au un efect benefic in formarea sangelui la cobai" afirma Prof. dr. Naveiras. Intre timp, mai multe studii vor avea ca obiect de cercetare modul in care celulele adipoase inhiba formarea sangelui la nivel molecular.

Sursa: Stemcell.com






Niciun comentariu: