marți, 9 iunie 2009

5 centre spaniole de transplant s-au reunit pentru a studia o noua tehnica de tratament impotriva leucemiei si limfomului

Cinci centre prestigioase de transplant din Spania, 2 din Valencia si 3 din Barcelona, participal a studiul ExCell.

Participantii la acest studiu sunt, in ordine alfabetica, urmatorii:

  • Hospital Clínic of Barcelona, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Enric Carreras, MD
  • Hospital Clínico Universitario de Valencia, Valencia: Cercetator Sef, Dr. Cristina Arbona, MD
  • Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Jorge Sierra, MD
  • Hospital Germans Trias i Pujol, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Christelle Ferra, MD
  • Hospital Universitario La Fe, Valencia: Cercetator Sef, Dr. Guillermo Sanz, MD
Studiul evalueaza siguranta si eficacitatea StemEx ca si tratament unic al bolilor hematologice maligne, printre care leucemia si limfomul. StemEx este o grefa obtinuta din celule stem hematopoietice (din sangele din cordonul ombilical) dezvoltate obtinute dintr-o singura mostra de sange din cordonul ombilical. Aceasta grefa este transplantata in combinatie cu celule stem nedezvoltate, provenite din aceeasi mostra de sange din cordonul ombilical. Proiectul StemEx® este realizat prin cooperarea Gamida Cell si Teva Pharmaceutical Industries.

ExCell este un studiu care da clinicienilor oportunitatea de a explora noi cai in cercetarile terapeutice legate de cancerele de sange. Sangele din cordonul ombilical poate fi folosit cu succes in tratamentul leucemiei si limfomului la copii. Acest fapt intareste la ideea ca transplantul de celule stem hematopoietice poate fi folosit si in cazul adolescentilor sau persoanelor adulte. Tocmai de aceea, proiectul ExCell vine in incercarea de a confirma aceasta teorie.

Comparativ cu transplantul de maduva osoasa sau de sange periferic, sangele din cordonul ombilical are de indeplinit mult mai putine conditii de compatibilitate, crescand astfel aria de donatori compatibili si scurtand timpul alocat gasirii unui donator compatibil. Din pacate, numarul celulelor stem din sangele din cordonul ombilical este limitat, cantitatea fiind suficienta numai pentru uzul pediatric. StemEx dezvolta o tehnologie care multiplica acest numar limitat de celule, crescand astfel posibilitatea ca celulele stem hematopoietice sa fie folosite si in transplanturile pentru adolescenti si adulti.

In acest moment, se estimeaza ca in Uniunea Europeana sunt peste 11.000 de pacienti care au nevoie de transplant alogen de celule stem din sangele din cordonul ombilical. Aceste cifre sunt neoficiale si sunt calculate tinand cont de metoda propusa de guvernul SUA si de raportarile din 2006 privind transplanturile de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Dr. David Snyder, vice-presedinte al echipei de cercetare al Glamida Cell afirma: "Suntem incantati de colaborarea cu aceste cinci spitale din Spania, cu onorabilii cercetatori si cu echipele lor experimentate. Speram ca impreuna sa demonstram avantajele StemEx ."


Sursa: EurekAlert.org

Niciun comentariu: