miercuri, 5 noiembrie 2008

Sangele sintetizat din celulele stem ar putea deveni "donator universal"

Un grup de oameni de ştiinţă americani a reuşit, în premieră, să producă sânge uman din celule stem embrionice, într-o cercetare care promite să ofere posibilitatea unei rezerve aproape nelimitate de sânge pentru transfuzii, potrivit rezultatelor prezentate de cotidianul britanic "The Times", scrie NewsIn.

Descoperirea cercetătorilor de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testată în următorii doi ani şi, apoi, ar putea deveni alternativă la donaţiile de sânge tradiţionale. Dacă ar fi produs din celule stem din sânge de grupa 0 negativ, care este compatibil cu toate grupele de sânge, ar putea fi folosit cu succes pentru oricine are nevoie de o transfuzie. Sângele derivat din celule stem ar elimina şi riscul de a transmite, prin transfuzii, viruşi patogeni care cauzează hepatita, HIV şi encefalita spongioasă (boala Creutzfeldt-Jakob).
Cercetătorii spun că noua descoperire are un mare potenţial terapeutic şi ar putea să devină cu uşurinţă de uz clinic. "Limitările impuse de rezervele de sânge existente pot pune în pericol viaţa pacienţilor cu pierderi masive de sânge.", a spus Robert Lanza, cel care a condus experimentul la ACT. "Celulele stem embrionice reprezintă o nouă sursă de celule care pot fi înmulţite şi răspândite la infinit, oferind o sursă inepuizabilă de celule roşii pentru tratament. Identificarea unei linii de celule stem cu sângele de tip 0 negativ ar permite producţia de sânge compatibil tuturor persoanelor", a adăugat Robert Lanza.
Cercetările mai vizează posibilitatea de a transforma celulele embrionice stem în alte tipuri de ţesut, pentru a ajuta la tratarea unor boli precum diabetul sau Parkinson.
Sursa: ROL.ro

Niciun comentariu: