miercuri, 26 noiembrie 2008

Primul transplant de trahee din lume, realizat in Spania

Claudia Castillo, o tanara mama columbiana in varsta de 30 de ani, care suferea de probleme respiratorii, a beneficiat de prima grefa de trahee din lume fara sa aiba nevoie de medicamente imunosupresoare.
Transplantul a fost realizat in iunie, 2008 la Barcelona si s-a bazat pe folosirea traheei unui donator si a unor celule susa adulte, recoltate de la pacienta.
Diagnosticata prea tarziu cu tuberculoza, columbianca a reusit astfel sa gaseasca o solutie pentru problemele sale respiratorii. In martie 2008, ea devenise incapabila sa aiba grija de copiii sai sau sa faca si cele mai mici munci in gospodarie. Boala femeii era atat de grava, incat singura optiune care ii ramasese era extirparea plamanului stang.
Cum au procedat medicii?
O portiune de sapte centimetri din traheea unei paciente decedate in urma unei hemoragii cerebrale a fost in prealabil curatata de toate celulele ei, pentru a nu provoca o respingere a grefei dupa transplant.
Celulele susa care produc cartilagii au fost recoltate din maduva spinarii pacientei columbience. Cele care produc tesuturile epiteliale au fost recoltate din partea sanatoasa a traheei sale.
Traheea donatorului a fost plasata intr-un aparat, un fel de "bioreactor", special conceput pentru acest scop, si acoperita de celulele pacientei. Noul organ a fost "colonizat" de celulele pacientei si a permis evitarea respingerii grefei.
La 10 zile dupa operatie, Claudia Castillo a fost externata. In prezent, poate sa urce doua etaje pe scari sau sa mearga 500 de metri fara sa se opreasca.
Cine ar putea beneficia in viitor?
De aceasta inovatie in medicina ar putea sa beneficieze si pacientii care sufera de alte maladii ale cailor respiratorii superioare (deformatii congenitale, anumite tumori) si care nu pot sa fie salvati prin chirurgia clasica, potrivit expertilor britanici de la Universitatea din Bristol.
Expertii de la Universitatea din Kyoto au declarat ca este nevoie de o mai buna evaluare a acestor rezultate, fiind necesara o urmarire medicale a acestor cazuri pentru o perioada mai indelungata.
Sursa: protv.ro, 20 noiembrie 2008

Niciun comentariu: