joi, 16 octombrie 2008

Care sunt beneficiile celulelor stem?

Un eveniment inedit şi revoluţionar in lumea medicinei s-a petrecut duminica trecută, in sudul Spaniei, la spitalul Virgen del Rocio din Sevilla, când s-a născut primul "bebeluş-medicament", menit să îşi salveze fratele mai mare din "ghearele" unei boli foarte grave.

Nou-născutul este rezultatul selecţiei in-vitro a unui embrion "sănătos", care nu prezintă anomalia genetică de care suferă fratele lui, acum în vârstă de şase ani. Embrionul a fost implantat în uterul mamei sale, care, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a dat viaţă lui Javier, un bebeluş cântărind 3,4 kilograme. Sângele din cordonul ombilical care l-a legat de mamă va fi prelevat, apoi injectat frăţiorului mai mare, care suferă de o formă foarte gravă a unei anemii genetice numită betatalasemie.

Medicii se aşteaptă ca celulele sănătoase ale micuţului să colonizeze măduva osoasă a fratelui bolnav, determinând-o să producă şi ea globule roşii sănătoase. Specialiştii estimează că transplantul, programat să fie efectuat în următoarele 20 de zile, ar putea avea între 70 şi 90 la sută şanse de reuşită.Nou-născutul este rezultatul selecţiei in-vitro a unui embrion "sănătos", care nu prezintă anomalia genetică de care suferă fratele lui, acum în vârstă de şase ani. Embrionul a fost implantat în uterul mamei sale, care, la sfârşitul săptămânii trecute, i-a dat viaţă lui Javier, un bebeluş cântărind 3,4 kilograme. Sângele din cordonul ombilical care l-a legat de mamă va fi prelevat, apoi injectat frăţiorului mai mare, care suferă de o formă foarte gravă a unei anemii genetice numită betatalasemie.

Medicii se aşteaptă ca celulele sănătoase ale micuţului să colonizeze măduva osoasă a fratelui bolnav, determinând-o să producă şi ea globule roşii sănătoase. Specialiştii estimează că transplantul, programat să fie efectuat în următoarele 20 de zile, ar putea avea între 70 şi 90 la sută şanse de reuşită.

Sursa: ziarul Libertatea, 15.10.2008

Niciun comentariu: