vineri, 23 ianuarie 2009

Dinti obtinuti din celule stem

Premiera nationala la Timisoara
Un medic stomatolog timisorean face o cercetare pentru teza sa de doctorat in care incearca sa obtina tesuturi dentare din celule stem.
Ruxandra Sava Rosianu are 27 de ani si este doctorand si preparator la Universitatea de Medicina si Farmacie, disciplina Medicina dentara preventiva comunitara si sanatate orala. „In tarile din nordul Europei si in statele asiatice se incearca obtinerea de tesuturi dentare din celule stem si se reuseste, pe etape. In viitor, aceasta e ideea: sa reusim sa crestem un dinte, in laborator, la un pacient care l-a pierdut, din propriul tesut dentar. Nu este vorba despre clonare”, a precizat medicul Ruxandra Sava Rosianu.
Potrivit lui Ovidiu Sarbu, profesor-cercetator la Universitatea din Ulm, Germania, este pentru prima data cand in Romania se incearca acest procedeu. Ovidiu Sarbu a fost organizatorul unui curs despre celule stem, care a avut loc in iulie 2008 la Centrul de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie „Pius Branzeu”. La curs au luat parte 20 de cursanti din Romania si doi din Germania, interesati de embriologie si regenerare celulara prin celule stem. Potrivit specialistilor, acesta este viitorul in medicina. „Toate tesuturile adulte au urme de celule stem si trebuie sa invatam sa le izolam si dezvoltam”, este de parere Sarbu.
Sursa: Agenda.ro

Niciun comentariu: