joi, 29 octombrie 2009

Transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical poate fi facut inca din perioada intrauterina

Cercetatorii de la Duke University Medical Center sustin ca noile progrese din domeniul transplantului de celule stem din sangele din cordonul ombilical in cazul bolilor metabolice pot reprezenta o metoda de tratament inca din perioada intrauterina.

Tulburarile metabolice includ numeroase boli mostenite genetic, marcate de deficienta unor enizime specifice de care organismul are nevoie. Netratate, aceste boli pot afecta oasele, creierul, sistemul nervos central, provocand uneori si moartea prematura.

Joanne Kurtzberg, profesor de pediatrie si patologie si director al Pediatric Blood And Marrow Transplant Program din cadrul Duke University Medical Center a declarat ca exista un nou tip de transplant cu celule stem din cordonul ombilical. Acest transplant foloseste celule stem prelucrate pentru a accelera si a imbunatati procesul de grefare. Transplant pilot este incercat de catre un grup de gravide care sunt expuse riscului de a da nastere unor copii cu tulburari metabolice letale.

In ultimul deceniu, transplantul de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat dupa nastere, de cele mai multe ori fiind incununat de succes. Insa, Kurtzberg sustine ca momentul in care se efectueaza transplantul este crucial : "Ideea este de a furniza copilului celule stem din cordonul ombilical de la un donator sanatos, care au potentialul de a furniza gene sanatoase si care sa inlocuiasca genele defecte din celulele proprii ale copilului". In plus, Kurtzberg afirma ca cu cat este realizat mai devreme, cu atat transplantul are mai multe sanse de reusita, de aceea alegandu-se tipul de transplant fetal.

Transplantul fetal se face dupa diagnosticarea fatului si dupa ce parintii aproba tratamentul. Transplantul are loc in saptamanile 12-14 de sarcina si consta in injectarea celulelor stem direct in abdomenul fatului. Urmeaza apoi o perioada post transplant, in care se asteapta rezultatul operatiunii. La nastere, copilul va fi testat pentru a vedea daca celulele donate sunt prezente si daca transplantul a reusit. In caz contrar, copilul va beneficia de chimioterapie si de un transplant conventional cu celule stem din sangele din cordonul ombilical in primele saptamani de viata.

Kurtzberg este de parere ca transplantul pilot se adreseaza tuturor femeilor gravide care sunt expuse riscului de a da nastere unui copil ce sufera de boala Krabbe, leucodistrofie, boala Pelizaeus-Maerzbacher, boala Tay-Sachs sau boala Sandoff.

Celulele folosite in acest tip de transplant sunt pregatite de catre Aldagen Inc., companie biofarmaceutica din Durham.

Sursa: Healthjockey.com






marți, 20 octombrie 2009

Celulele stem in tratarea cancerului pancreatic

Celulele stem ar putea fi folosite cu succes in tratarea cancerului pancreatic. Noi cercetari aduc oamenii de stiinta mai aproape de obiectivul lor de tratare a cancerului pancreatic prin distrugerea tumorilor fara a aduce prejudicii tesutului sanatos, informeaza HealthDay.

Celulele stem derivate din maduva osoasa, impreuna cu un produs genetic, sunt utilizate de cercetatori pentru a crea o "constructie" bioenergetica ce opreste cresterea tumorii.

Cancerul pancreatic are nevoie de celule stem pentru a se dezvolta. In esenta, "Calul troian" creat de cercetatori creeaza o confuzie intre celulele canceroase, determinandu-le sa realizeze un produs toxic.

Descoperirile ar putea conduce in timp la tratamente mai bune pentru cancerul pancreatic, care este, in cele mai multe cazuri, fatal. Potrivit Institutului National al Cancerului din SUA, 43.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer pancreatic, iar 35.000 isi pierd viata.

Cancerul pancreatic avansat este atat de devastator incat si un efect mic asupra prelungirii vietii este un rezultat extraordinar pentru pacient. Acest tip de cancer poate fi tratat momentan prin chimioterapie, insa acest tip de tratament afecteaza si celulele sanatoase, cauzand pacientului o serie de efecte secundare.

In ceea ce priveste studiile relatate mai sus, acestea sunt inca in faza preliminara, testele fiind efectuate momentan numai pe animale.

Sursa: Sanatateatv.ro

vineri, 16 octombrie 2009

Vaccin pe baza de celule stem impotriva cancerului de colon

Un vaccin pe baza de celule stem a inregistrat rezultate promitatoare impotriva cancerului de colon. Conform express.co.uk, acest vaccin ajuta sistemul imunitar sa identifice si sa atace tumorile din organism, iar cercetatorii din SUA si China sustin aceasta informatie.

Testele efectuate pe soareci au relevat faptul ca noul vaccin stimuleaza raspunsul antitumoral din partea organismului, cercetatorii sperand ca in viitorul apropiat celulele stem sa fie utilizate si in combaterea altor tipuri de cancer.

Zihai Li, de la Stem Cells Institute din cadrul Universitatii Conneticut din SUA, autorul studiului, a declarat: " Aceasta descoperire deschide o noua cale in cercetarile pentru descoperirea unui vaccin impotriva cancerului de colon."

Desi acest studiu a fost primul care a demonstrat rolul celulelor stem umane in conceperea vaccinurilor impotriva cancerului de colon, specialistii britanici considera ca vor mai trece cativa ani pana cand un astfel de tratament va putea fi folosit pe oameni.

Sursa: Mediafax.ro


marți, 6 octombrie 2009

Articulatia soldului, reparata cu celule stem

Specialistii britanici spera ca in curand bolnavii care au nevoie de o operatie la sold sa nu mai ajunga sub bisturiu. Articulatia ar putea fi reparata cu ajutorul celulelor stem.

Tehnica este deja in teste si dintre cei sase pacienti care au incercat procedura doar unul a respins transplantul.

50.000 de oameni ajung anual, numai in Marea Britanie, pe masa de operatii pentru refacerea articulatiei de sold. Celulele stem ar putea insemna sfirsitul acestui tip de interventie chirurgicala.

Unul dintre pacientii care testeaza procedura, nu se poate misca fara nu simta dureri ingrozitoare. In loc sa-i inlocuiasca o portiune de os, chirurgii vor apela la propriile lui celule stem din maduva osoasa. Acestea vor fi purificate, amestecate cu tesut osos sanatos donat de un alt pacient si introduse in locul tesutului bolnav.

Celulele stem trimit semnale chimice, pentru a atrage vasele de sange, iar tesutul osos se regenereaza.

Si specialistii din Grecia au reusit o performanta tot cu ajutorul celulelor stem. Ajutati de colegii lor britanici, medicii au efectuat cu succes o operatie pe inima, folosind celule stem si tesut artificial pentru a inlocui cordul unui barbat. Chirurgii i-au injectat peste sase milioane de celule stem, in speranta ca muschii se vor regenera.

Specialistii considera ca inimile artificiale, ajutate sau nu de celule stem, ar putea salva anual viata a 12.000 de pacienti.

Sursa: ProTv.ro

joi, 17 septembrie 2009

O fetita a primit "cadou" de la fratele sau sansa la viata

In India, 10.000 de copii se nasc cu talasemie in fiecare an, ceea ce reprezinta 10% din totalul copiilor bolnavi de talasemie din intreaga lume.

Thamira este unul dintre copiii care se regasesc in acest procent de 10%. A fost diagnosticata cu talasemie in jurul varstei de 2 ani si de atunci, timp de 7 ani, viata ei s-a derulat printre desele transfuzii de sange. Din cauza faptului ca talasemia este o boala transmisibila genetic, mama Thamirei a renuntat la urmatoarele doua sarcini care au survenit nasterii Tamirei. Intre timp parintii l-au cunoscut pe Revathy Raj, medic la Apollo Speciality Hospital, care a sfatuit-o pe mama Thamirei sa urmeze un tratament de reducere a fierului din organism. Dupa acest tratament, doctorul a indicat cuplului sa ia in considerare posibilitatea unei noi sarcini. In cazul in care nou-nascutul ar fi compatibil cu Thamira, medicul le-a recomandat sa opteze pentru un transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Mama Thamirei a ramas insarcinata, iar un test prenatal a confirmat ca fatul nu a fost afectat de talasemie. Dupa nasterea acestuia, sangele din cordonul ombilical a fost testat si s-a confirmat compatibilitatea dintre frati. Timp de un an celulele stem au fost criogenate, iar Thamira a fost pregatita pentru transplant, primul pas fiind distrugerea celulelor canceroase prin chimioterapie. In luna martie 2009, celulele stem provenite de la fratele Thamirei au fost injectate in organismul acesteia, iar procedura nu a necesitat nici o interventie chirurgicala.

Thamira datoreaza aceasta sansa la viata fratelui sau, ea afirmand ca fara acest transplant viata i-ar fi fost pusa in pericol.

Medicii care au ingrijit-o pe Thamira spera ca acest tip de transplant sa ajute cat mai multe persoane atinse de aceasta maladie si spera la cat mai multe povesti incununate de succes.

Sursa: msn.com





miercuri, 16 septembrie 2009

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este functional

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a inaugurat pe 4 septembrie 2009 Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, fiind in acelasi timp si prima persoana care s-a inscris ca si donator. Infiintarea acestui registru inseamna o sansa la vindecare a multor pacienti suferind de boli care se pot trata prin transplant de celule stem hematopoietice.

Donatorii se pot inscrie in Registru accesand site-ul Ministerului Sanatatii, completand un formular medical si un consimtamant. Inregistrarea efectiva va avea loc numai dupa realizarea analizelor medicale specifice, iar donarea se va efectua doar in momentul in care exista o solicitare si se confirma compatibilitatea cu pacientul.

Donatorul trebuie sa stie ca in 90% din cazuri se doneaza celule stem din sangele periferic, iar aceasta procedura este nechirugicala, se face ambulator si este similara cu donarea de plasma sau trombocite. In 10% din cazuri este necesara o interventie chirurgicala din maduva hematogena, iar aceasta operatiune se face sub anestezie.

Donatorul nu va putea cunoaste identitatea primitorului si nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remuneratie sau alt avantaj.

La nivel teritorial activitatea registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem: Bucuresti, Timisoara si Targu Mures si prin opt Centre de Recrutare si Testare Primara care se regasesc in Centrele Regionale de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Testul de histocompatibilitate se va efectua in trei laboratoare, doua dintre acestea fiind acreditate la nivel european de Federatia Europeana de Imunogenetica.

Registrul va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii si va putea fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din donatii, sponsorizari si alte surse, conform legii. Existenta unui Registru de Celule va conduce la realizarea unor economii semnificative in sistemul medical: in tara noastra un transplant costa in jurul a 40.000 de euro, in timp ce in centrele medicale din alte tari acesta poate ajunge la peste 120.000 euro.

Cum poti deveni DONATOR DE CELULE STEM?

* Un link catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost inserat pe site-ul ministerului la adresa www.ms.ro si care contine informatii utile despre legislatia in domeniu: ce inseamna sa fii donator, centrele de recrutare si cele de transplant.

* Cel care doreste sa se inscrie ca posibil donator trebuie sa completeze 2 formulare: un chestionar medical si altul privind consimtamantul.

* Odata indeplinite aceste formalitati, persoana va fi contactata sau se poate prezenta din proprie initiativa la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor si analizelor specifice, urmand ca, ulterior, sa fie inscrisa in baza de date a Registrului si sa devina donator.

* In momentul in care se probeaza compatibilitatea cu o persoana bolnava, din Romania sau din strainatate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic si biologic.

* Donarea/recoltarea efectiva are loc doar in momentul in care exista un pacient care necesita tratament si se confirma compatibilitatea intre donator si pacient.


Sursa: ms.ro ( Ministerul Sanatatii)

marți, 8 septembrie 2009

Celulele stem "magnetice" pentru inimi

Atacurile cardiace si alte afectiuni vasculare ar putea fi tratate folosind in mod regulat injectii cu celule stem magnetizate, spun expertii. In experimentele pe animale, acest tratament a dus la vindecarea celulelor bolnave.

"Desi este nevoie de teste pe om, un mod de abordare similar s-a folosit in terapiile pentru suferinzii de cancer" a declarat Dr. Mark Lythgoe de la Universitatea din Londra.

Planul de tratament

Oamenii de stiinta britanici au acoperit celule bolnave cu particule magnetice minuscule. Ideea din spatele terapiei urmarite este de a avea cat mai multe celule stem in zona afectata. Cand celulele stem au fost injectate in sange, au putut fi controlate cu ajutorul unui magnet si au fost aduse exact in zonele afectate.

Experimentele indica o localizare mult mai buna a afectiunilor vasculare la sobolani. Aceste nanoparticule magnetice sunt deja aprobate in SUA, unde sunt folosite in mod regulat la tomografii.

Dr. Mark Lythgoe de la Univeristatea din Londra spune ca experimentele pe oameni ar putea incepe in urmatorii cativa ani. "Este fezabil ca atacurile cardiace si alte afectiuni vasculare sa poata fi tratate folosind injectarea regulata cu celule stem magnetizate. Tehnologia ar putea fi adaptata pentru localizarea celulelor din alte organe si ar asigura un agent folositor pentru injectiile sistematice in oricare din tratamentele cu celule stem. Si nu se limiteaza doar la celule - prin focalizarea anticorpilor sau virusilor folosind aceasta metoda, tumorile canceroase ar putea fi localizate mult mai rapid", adauga Lythgoe.

Profesorul Peter Weissberg, de la Fundatia pentru Inima din Anglia, este de parere ca aceasta metoda ar putea ajuta medicii sa aiba un acces mai facil la anumite zone ale corpului, in special in interiorul vaselor de sange, unde presiunea este mare. "Speram ca aceasta strategie sa poata fi folosita pentru detectarea zonelor afectate de boala si sa imbunatatim sansele de a le repara."

"Deocamdata inca sunt efectuate cercetari pentru a se afla daca, pe langa localizarea rapida si exacta, aceasta strategie chiar poate grabi procesul de reparare a tesuturilor afectate", mai spun oamenii de stiinta.

Sursa: Realitatea.netSpaţiere de la stânga la dreapta

vineri, 4 septembrie 2009

Celulele stem pot face o dantura sanatoasa

Celulele stem ar putea ajuta la crearea unei danturi sanatoase fara a mai fi nevoie sa se apeleze la implanturi dentare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea de Stiinte din Tokyo. Specialistii fac cercetari pe cobai si spera ca in viitor sa poata crea tehnici prin care celulele stem sa poata fi folosite pentru refacerea danturii.

Celulele stem au abilitatea de a se transforma in orice alt tip de celula si, din acest motiv, cercetatorii japonezi sunt foarte optimisti. Ei au recoltat celulele stem, le-au crescut in laborator timp de cinci zile, apoi au fost transplantate in maxilar. Dupa cinci saptamani de la transplant, varful dintelui a spart gingia, iar dupa alte sapte saptamani sa ajunga la dimensiunea unui dinte matur.

Sursa: PresaOnline.com

marți, 18 august 2009

Cercetatorii americani au reusit sa extraga celule stem din placenta

Cercetatorii americani au gasit o metoda eficienta de extragere a celulelor stem din placenta, dupa nasterea copiilor, potrivit publicatiei Guardian.

Placenta contine de pana la cinci ori mai multe celule stem decat sangele periferic. Mai mult, potrivit specialistilor, celulele stem extrase din placenta sunt mai "primitive", ceea ce le face mai versatile. "Da, exista celule stem in placenta. Ele pot fi folosite si am gasit metoda prin care sa le extragem", a declarat liderul unui grup de cercetatori de la spitalul din Oakland, California.

Cercetatorii ingheata placenta dupa nastere, apoi aplica substante folosite pentru extragerea celulelor stem din maduva spinarii.

Celulele stem sunt folosite pentru tratamentul persoanelor care sufera de afectiuni ale sangelui, precum leucemia.

Sursa: Antena3.ro


vineri, 14 august 2009

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, finalizat

Conform unei hotarari publicate in Monitorul Oficial, a fost infiintat Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si va coordona activitatea de donare a acestui tip de celule, anunta AGERPRES.

Acest Registru va cuprinde datele personale, medicale si de histocompatibilitate ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Responsabil pentru activitatea Registrului National va fi Ministerul Sanatatii, iar finantarea va veni integral de la bugetul de stat, conform Hotararilor de Guvern publicate.

Centrele de recrutare si testare primara vor functiona in urmatoarele orase: Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Sursa: PaginaMedicala.ro

joi, 13 august 2009

Celulele stem - tratament pentru o afectiune foarte rara

Familia Thornton a luptat cu boala lui Payton din primele clipe de viata. Baiatul sufera de o afectiune rara care e de vina pentru semnele si umflaturile de pe corp.

De mic, Payton traieste infasurat in bandaje. Singura lui salvare ar fi un transplant de celule stem. Din pacate, parintii si fratele sau nu sunt compatibili. Dar mama lui Payton e insarcinata, iar copilul care creste in pantecul ei a fost testat si poate deveni donator.

Singura clinica de la care Payton poate primi ajutor este cea de la Universitatea Minnesota. Medicii transplanteza celule stem din cordonul ombilical al unui nou-nascut, pentru a obtine colagen sanatos. Operatia si tratamentul ulterior costa insa cateva sute de mii de dolari. De teama ca asigurarile i-ar putea refuza, parintii lui Payton au scos casa la vanzare. Cum clientii nu se prea aratau, o ruda le-a dat ideea salvatoare. O loterie...

Pana acum, sotii Thornton au vandut 13.000 de bilete la neobisnuita tombola. Ca sa ajunga la suma de care au nevoie si sa renunte la casa, mai au nevoie de alte 34.000 de tichete. Spera sa le vanda pe toate pana in ianuarie, cand ar trebui sa aiba loc operatia.


Sursa: Stirile ProTv



marți, 4 august 2009

Ficat uman din celule stem hematopoietice

Un grup de cercetatori britanici au facut o descoperire majora in tehnologia celulelor stem hematopoietice prin obtinerea, in laborator, a unui ficat uman, acestia folosindu-se de celulele stem din sangele din cordonul ombilical. Conform UK Daily Mail, aceste organe vor fi folosite in testarea medicamentelor, iar pe viitor se spera ca aceasta tehnica sa ajute pacientii aflati in asteptarea unui transplant hepatic. Cercetatorii mai afirma ca in urmatorii 5 ani celulele stem hematopoietice vor face parte din tratarea bolilor hepatice, iar in 10-15 ani, organele crescute in laborator vor fi folosite in transplanturi hepatice.


Sursa: LifeSiteNews.com

luni, 3 august 2009

Compania Lifeline vine in intampinarea viitorilor parinti cu noi servicii!

Compania Lifeline vine in sprijinul viitorilor parinti cu doua noi servicii gratuite: Birth Emergency Service si Seminarii gratuite pentru viitoarele mamici.

Serviciul Birth Emergency Service se adreseaza tuturor parintilor care doresc sa recolteze celule stem, dar care din cauza declansarii nasterii inainte de termen, nu au reusit sa incheie contractul de prelevare, testare si stocare a sangelui din cordonul ombilical. Pentru aceste cazuri, compania Lifeline pune la dispozitie doua numere de telefon disponibile non-stop, la care cei interesati pot solicita unui consultant Lifeline aducerea unui kit la maternitate si incheierea contractului pe loc. Acest serviciu este valabil pentru Bucuresti si zonele limitrofe.

Cel de-al doilea serviciu oferit de companie este Seminarul Lifeline, un seminar oferit gratuit tuturor viitoarelor mamici care doresc sa afle mai multe informatii despre prelevarea, testarea si stocarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical si nu numai. Aceste seminarii se vor tine la sediul companiei Lifeline, iar viitoarele mamici trebuie doar sa telefoneze pentru a se inscrie. In plus, toate mamicile participante vor primi un cadou surpriza.

luni, 27 iulie 2009

Boli nervoase, tratate cu celule stem

Conform BBC News, celulele stem ar putea fi folosite in tratarea unor serii de boli nervoase. Aceasta terapie prin care neuronii ar putea fi "revigorati" va fi de folos in special copiilor si adultilor care sufera de boli foarte rare ale sistemului nervos. Profesorul Stevan Goldman de la Centrul Medical din cadrul Universitatii Rochester (UK) afirma ca " Este grozav ca de acum inainte ne putem gandi nu doar sa tratam astfel de boli, ci chiar sa le vindecam". Una dintre bolile care ar putea fi tratata cu ajutorul celulelor stem este scleroza multipla. Testele au fost facute, deocamdata, pe soareci, fiind folosite injectii cu celule gliale fatale. Unele dintre aceste boli ale sistemului nervos apar pentru ca celulele nervoase nu contin suficienta mielina, o substanta cu un important rol in transmiterea impulsurilor electrice.

Sursa: BBC News

vineri, 24 iulie 2009

Miracolul Maiei

O simpla imbratisare la sfarsit de zi din partea fiicei sale Maia este acum un gest special pentru Daniel Firedlander, tatal Maiei. "Cu cateva saptamani in urma Maia nici nu ar fi observat daca eram in aceeasi incapere cu ea, insa acum este foarte clar ca stie cine sunt, iar acest lucru ma face extrem de fericit" povesteste Daniel.

Povestea Maiei, una dintre gemenele familiei Friedlander, din Auckland, Noua Zeelanda, a inceput la nastere, cand lipsa de oxigen i-a afectat creierul, intarziindu-i astfel dezvoltarea.

Parintii Maiei au incercat toate tratamentele si terapiile existente, lucrand cu ea zilnic timp de 6 ore. Dupa 3 ani de terapii, rezultatele au fost inconsecvente si progresul lent.

Insa in toamna anului 2008, Maia si familia ei au primis o noua sansa datorita unei noi proceduri medicale realizata de catre Dr Joanna Kurtzberg, oncolog de renume la Duke University din North Carolina, SUA.

"Am auzit pentru prima oara ca sangele din cordonul ombilical poate repara deteriorarile cerebrale atunci cand Mary Schneider, prima persoana care a beneficiat de acest tip de tratament pentru fiul ei Ryan, a vizitat Noua Zeelanda in aprilie 2008", afirma mama Maiei.

Parintii au hotarat s-o inscrie pe Maia in programul oferit de Duke University si timp de 4 luni, au telefonat si au trimis e-mailuri zilnic la Duke University. Stiau ca nu au nimic de pierdut, insa erau datori sa incerce orice tratament ar fi fost necesar pentru a-i schimba Maiei viata. Iar rabdarea si insistenta le-a fost rasplatite. La sfarsitul lunii august 2008, Maia si mama ei, Jillian, au zburat catre SUA, urmand ca acolo sa aiba loc transplantul autolog de celule stem din sangele din cordonul ombilical al Maiei.

"Odata ce aceste celule au fost transplantate, este doar o chestiune de timp pana celulele stem gasesc drumul catre tesutul deteriorat si incep reconstruirea lui", spune Jillian. In cazul Maiei, rezultatele nu au intarziat sa apara. La numai doua zile de la infuzie, starea Maiei a inceput sa se imbunatatateasca, iar la intorcerea in Auckland, la numai 7 zile de la transplant, Daniel a fost uimit de progresele fiicei sale, afirmand chiar ca parca ar fi alt copil.

Acum Maia se pregateste de scoala, impreuna cu sora ei Arielle, acest lucru fiind foarte greu de imaginat inainte de efectuarea transplantului.

"Acum vorbeste, se joaca si face o gramada de rele impreuna cu sora sa, dar noi nu putem fi decat fericiti. Maia a avut o a doua sansa, iar noi am devenit familia la care visam de atat timp.", povestesc Daniel si Jillian.


Sursa: stuff.co.nz



luni, 6 iulie 2009

Se infiinteaza Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Ministerul Sanatatii va infiinta Registrul National al Donatorilor de Celule Stem, pentru ca pacientii cu boli hematologice maligne, precum leucemia, care necesita tratament prin transplant de celule stem si care nu au rude compatibile sa aiba sanse mai mari de a face un transplant în tara.

Procentul acestor pacienti reprezinta aproximativ 7-10% din totalul pacientilor care au nevoie de aceasta procedura. Pentru a da o sansa de vindecare acestor pacienti se impune infiintarea unei institutii care sa gestioneze o baza de date privind persoanele fizice, care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne, informeaza ziarul Cotidianul.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va functiona la Bucuresti, cu sediul in strada Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1, si va urmari coordonarea activitatii de donare de celule stem, crearea si gestionarea unei baze de date privind persoanele care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem, se va interconecta cu institutii similare internationale in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu s-au gasit un donator in tara. Activitatea Registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem si opt Centre de Recrutare si Testare Primara, va avea 40 de angajati si un Consiliu Stiintific, potrivit site-ului PaginaMedicala.ro

Referitor la infiintarea Registrului National, primul-ministru Emil Boc declara ca posibilitatea ca aceste transplanturi sa fie realizate si in Romania ar reduce foarte mult costurile acestor interventii. Astfel, costul unui astfel de transplant in Romania ar putea ajunge la 40-45.000 euro, fata de 150.000 euro in strainatate.



O noua companie ce se ocupa cu recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical a intrat pe piata din Romania!

Cu o experienta de peste 7 ani in domeniul prelevarii, testarii si stocarii celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, compania cipriota CBB Lifeline Biotech Ltd. a intrat pe piata romaneasca incepand din luna iunie 2009. Cu sediul central in Nicosia, Cipru, Lifeline este cea mai mare banca regionala pentru depozitarea sangelui din cordonul ombilical din S-E Europei si Orientul Mijlociu, deservind tari ca Franta, UK, Irlanda, Grecia, Spania, Egipt, Liban si Romania.

In acest moment, in banca de tesut a companiei CBB Lifeline Biotech Ltd. sunt depozitate peste 5000 de mostre de sange din cordonul ombilical.

Compania Lifeline opereaza conform legislatiei nationale ce deriva din directivele UE privind standardele pentru manipularea tesuturilor umane si a celulelor, este acreditata de catre Agentia Nationala de Transplant din Romania si este in curs de acreditare de catre Asociatia Americana a Bancilor de Sange ( AABB). Mai mult, laboratorul Lifeline detine acreditarea dupa standardele internationale ISO 15189 si ISO 9001. In ceea ce priveste separarea celulelor stem, compania Lifeline utilizeaza cea mai noua metoda automata de separare, aceasta fiind aprobata de catre organizatia FDA, de Fundatia pentru Acreditarea Terapiilor prin Celule (FACT) si de echivalentul european al acesteia, NETCORD.

Costul de testare si stocare a celulelor stem pe o perioada de 20 de ani este de 1600 Euro ( TVA inclus), in acest pret fiind incluse si toate analizele mamei si copilului. La acest tarif se adauga 145 Euro (TVA inclus), reprezentand costul kit-ului de recoltare si transportul mostrei de sange din Romania catre banca de tesut din Cipru. Familiile interesate pot oricand vizita sediul companiei sau pot suna pentru o programare cu unul dintre consultantii Lifeline. Consultanta este absolut gratuita si are ca scop informarea viitorilor parinti cu privire la utilitatea stocarii celulelor stem din sangele din cordonul ombilical. Contractul poate fi incheiat in orice luna de sarcina, chiar si in ziua in care are loc nasterea, totul rezolvandu-se cu un simplu telefon.

vineri, 19 iunie 2009

Diminuarea volumului de grasime ajuta la recuperarea post-transplant sau chimioterapie

In cautarea imbunatatirii sangelui in urma chimioterapiei si transplantului de maduva osoasa, sau de celule stem din sangele din cordonul ombilical, cercetatorii de la Children's Hospital din Boston au descoperit ca celulele adipoase, care se acumuleaza in maduva osoasa odata cu inaintarea in varsta, inhiba capacitatea maduvei de a produce noi celule sangvine. Studiul, publicat online pe 10 iunie 2009 de catre revista Nature, sugereaza ca blocarea acestor celule adipoase poate contribui la o mai buna recuperare a pacientilor care au facut chimioterapie sau au suferit un transplant medular sau de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Studiile arata ca in maduva osoasa a pacientilor care au urmat un tratament cu radiatii sau chimioterapie se gaseste un numar mare de celule adipoase, iar aceste celule impiedica formarea de noi celule sangvine. Cercetarile pe cobai au fost conduse de Prof. dr. George Q. Daley (director al Programului de transplant cu celule stem de la Children's Hospital) si Prof. dr. Olaia Naveiras (de la Divizia de Hematologie Pediatrica/ Oncologie de la Children's Hospital si Dana - Farber Cancer Institut). In timpul cercetarilor a fost observata consistenta maduvei din diverse parti ale scheletului, constatandu-se variatii de compozitie ale maduvei osoase. Echipa de cercetatori a mai observat ca in zonele bogate in celulele adipoase din coloana vertebrala sunt cu 25% mai putine celule care dau nastere la celule stem si de 3 ori mai putine celule specializate in formarea celulelor sangvine decat in vertebrele toracice.

In culturile celulare, simpla prezenta a celulelor adipoase este de ajuns pentru a reduce proliferarea celulelor formatoare de sange. Mai mult, aceste celule adipoase incetinesc ciclul natural al refacerii celulelor stem hematopoietice.

"Studiul nostru contrazice dogmele clasice conform carora celulele adipoase din maduva osoasa doar umplu spatiile", afirma Prof. dr. Daley. " Mai degraba ele fac mai grea recuperarea de dupa chimioterapie si radiatii, suprimand in mod activ productia de sange. Daca le-am putea impiedica sa invadeze maduva osoasa, pacientii ar putea fi in masura sa se recupereze mult mai repede in urma transplantului de maduva osoasa sau celule stem din sangele din cordonul ombilical."

Maduva osoasa a cobailor care au fost tratati cu un compus care inhiba formarea celulelor adipoase sau care erau incapabili din punct de vedere genetic sa produca celule adipoase s-a refacut extrem de rapid dupa distrugere, in urma iradierilor. De asemeni, acesti cobai au reconstruit rapid necesarul de celule progenitoare din sange, care atat la om cat si la cobai sunt cunoscute ca fiind foarte importante in recuperarea post-transplant.

Cateva inhibitoare ale celulelor adipoase, ca de exemplu PPAR
-gamma, sunt deja testate din punct de vedere clinic in tratamentele impotriva obezitatii, dar pot fi folosite ca adjuvant in sporirea vitezei de acceptare a grefei in caz de transplant si ca ajutor in recuperarea post transplant.

"Acum facem niste teste pentru a afla daca medicamentele impotriva obezitatii au un efect benefic in formarea sangelui la cobai" afirma Prof. dr. Naveiras. Intre timp, mai multe studii vor avea ca obiect de cercetare modul in care celulele adipoase inhiba formarea sangelui la nivel molecular.

Sursa: Stemcell.com






luni, 15 iunie 2009

Celulele stem - tratament pentru boala Crohn

Utilizarea celulelor stem revolutioneaza tratamentele multor boli grave. Inlocuirea celulelor din tesuturile distruse cu celule stem, provenite de la acelasi pacient, a devenit o realitate. O noua boala care poate beneficia de acesta terapie este boala Crohn, afectiune care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv, cu predilectie partea terminala a intestinului subtire si intestinul gros (colon). Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel.

Ca si colita ulcerativa, acesta boala este inclusa in categoria bolilor inflamatorii intestinale. Este o boala cronica, cu substrat genetic, ce apare cand sistemul imunitar pierde toleranta pentru flora intestinala saprofita din colonul pacientului, conducand la instalarea unui raspuns inflamator anormal, care nu este limitat in timp. Consecinta acestui atac al sistemului imunitar este aparitia ulceratiilor la nivelul intestinului terminal si colonului. Boala evolueaza imprevizibil, de cele mai multe ori catre agravare, de-a lungul vietii pacientului, iar simptomele depind de gradul de afectare si de raspunsul la tratament.

Afecteaza in special adultii tineri, cu varsta intre 18 si 40 de ani. Diagnosticul este dificil de pus pentru ca simptomele se confunda cu alte afectiuni digestive: durere abdominala, diaree, greata, febra, stare generala alterata etc.

In tratamentul actual la bolii Crohn se folosesc corticosteroizi, medicamente imunosuprosoare si terapie biologica pentru controlul inflamatiei si prevenirea complicatiilor bolii (stenoze, fistule etc). In decursul bolii, 70% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale pentru rezectia portiunilor de tub digestiv afectate, in urma esecului tratamentului medicamentos. Uneori este necesara indepartarea unor portiuni largi din colon si intestinul subtire, fapt ce conduce la instalarea malabsorbtiei hranei consumate.

Noua terapia, utilizata intr-o clinica din Spania, este bazata pe un transplant autolog de maduva osoasa (pacientul primeste un transplant al propriilor celule stem) si reprezinta o alternativa de tratament atunci cand boala nu raspunde la medicatie si necesita interventie chirurgicala.

Acest tratament inovativ al bolii Crohn, cu ajutorul celulelor stem, mai este pus in practica in clinici si spitale din Statele Unite si Italia, metoda fiind incununata de succes. Intr-o perioada de urmarire de 6 ani ce a urmat transplanturilor, 80% dintre pacientii transplantati au cunoscut o remisie totala a bolii iar restul de 20% au avut parte de o ameliorare semnificativa si au raspuns favorabil la tratamentul medicamentos.

Terapia se desfasoara in mai multe etape, pe parcursul a cateva saptamani. Succesul procedurii se datoreaza colaborarii intre specialistii din mai multe ramuri medicale printre care gastroenterologie, hematologie, chimioterapie, procesul fiind acelasi ca in cazul transplantului de maduva osoasa pentru leucemie sau mielom.

Sursa: Healthy.ro




vineri, 12 iunie 2009

Tratamentul cu celule stem - Revenirea vederii

Pornind de la ideea ca pana nu vezi nu crezi, Heather Pelletier si fiica ei de 8 ani, Hayley, califica celulele stem ca “cele mai mari transformari”. Tratamentul cu celulele stem pe care Hayley l-a urmat este “controversat”. Dar succesul pe care ea l-a avut, in urma acestui tratament, este indiscutabil.

Hayley era practic oarba din nastere, fiind diagnosticata cu Hipoplazia Nervului Optic, sau ONH, o cauza de orbire la copii. Nervii ei optici, care transmit semnale vizuale de la ochi catre creier, au fost subdezvoltati. Ea putea vedea doar lumina cu ochiul ei stang, nu mult mai mult cu dreptul - obiecte foarte mari, imense, lucru neobisnuit la copii.

In ultima toamna, Harley, urmand scoala primara Salt Creek Primary School din Elmhurst, a invatat sa mearga cu o carja si sa citeasca in alfabetul Braille. Medicii i-au spus lui Peletier ca nu exista medicamente sau tratamente pentru situatia fetitei sale. Apoi, in luna august, Pelletier a intrat pe site-ul Institutului de Cercetare al problemelor oculare, din cadrul Universitatii Harvard.

"Li s-a confirmat ca au avut unele succes in tratarea cu celule stem a unor soareci orbi", a spus Pelletier. "Dar pe soareci orbi? Am vrut sa aud despre succesul cu oamenii orbi."

Pelletier a invatat de la compania Bieke Biotechnology, o companie care actioneaza ca un fel de matchmaker de celule stem, conectarea pacientilor din intreaga lume cu spitale din China si din alta parte, unde se lucreaza cu celulele stem pentru pacientii cu o varietate de afectiuni medicale, inclusiv cea a lui Hayley.

A fost nevoie de sase saptamani pentru ca Pelletier sa o aduca pe Hayley la medici, sa-i faca RMN-ul, analizele la sange, care sa-i arate companiei Beike ca ea era destul de sanatoasa pentru a beneficia de tratamentul cu celule stem.

"De fapt, eu am crezut ca toate testele necesare au fost un fel de consolator", a spus ea. "Ei m-au asigurat ca Beike este prudenta."

Pe 19 noiembrie 2008, Pelletier si Hayley au calatorit la Spitalul Xiaoshan in Hangzhou, din China. (Pelletier gandindu-se pe drum.) Ceea ce facea, era lucrul potrivit pentru fiica ei? Celulele stem ar putea sa o ajute? Ar putea justifica costul de 20.000 dolari pentru tratament, plus cheltuielile pentru calatorie si deplasare, mancare?

Politia din Norridge, unde Pelletier este dispecer 911, a incercat sa stranga fonduri pentru a o ajuta. Locuitorii din Norridge, Elmwood Park si Chicago Northwest Side, si din Elmwood Park Lions Club au fost de acord sa contribuie. Un fost rezident din Norridge a facut mai multe copii cu CD-ul din vacanta, pe care ea il inregistrase, le-a vandut cu 5 dolari bucata si a donat banii pentru cazul lui Hayley. Impreuna, au acoperit aproape intreaga suma.

In timpul celor sase saptamani din China, Hayley a facut sapte implanturi cu celule stem extrase din cordonul ombilical al naou nascutilor.

Pelletier i-a tinut la curent pe toti membrii familiei, prieteni si colaboratori, cu ajutorul blog-ului lui Hayley, de pe site-ul companiei Beike. Dupa doar doua implanturi, Hayley putea numara degetele lui Heather aflate la o distanta de jumatate de metru si putea citi numarul camerei lor, de 8 inch, de la o distanta de 4 metri. Dupa trei implanturi, ea putea vedea dreptunghiurile colorate de pe ecranul laptop-ului mamei ei aflat la o distanta de aproximativ 3 metri. O saptamana mai tarziu, Hayley a mai fost capabila de a-si lega sireturile, pentru ca inainte ea nu-si putea vedea mainile.

"Nu am vazut-o niciodata atata de mandra de ea insasi." Pelletier ne-a scris. "Ea imi lega, toata ziua, pantofii mei de gimnastica."

Intre tratamente, Hayley a lucrat cu terapeutii, imprimand litere si numere pe o tabla de scris. Dupa cinci implanturi in coloana vertebrala, Hayley a fost capabila de a citi un cuvant de pe peretele din apropierea unui centru comercial si litere O-T-H-K de pe punga de cumparaturi a mamei sale.

S-au intors acasa cu cateva zile inainte de Craciun. Medicii din China cred ca vederea lui Hayley poate continua sa se imbunatateasca in intervalul celor 9 luni de la finalizarea tratamentului. Ea invata sa imprime la scoala, in clasa a doua, unde este acum.

Ea deseneaza imaginile oamenilor pe suportul de hartie. Ea poate identifica cu usurinta culori. Ea se poate uita la televizor de la o distanta de 1 metru si jumatate.

"A fost incredibil", a spus Pelletier. "Practic, in ansamblu, calitatea vietii ei a fost imbunatatita cu 110%. Ea este mult mai fericita."

Increderea in sine i-a crescut, de asemenea. Pelletier a reusit sa spuna cateva cuvinte la banchetul din Lions Club, dar ea recunoaste ca a fost profund emotionata de sutele de persoane din camera. Hayley nu a fost emotionata.

"M-am intors cu un alt copil din China, total schimbat in bine. Ea statea pe un scaun si le-a spus totul despre experientele ei de acolo", a spus Pelletier, uimita. "Apoi ea, onorata, le-a multumit pentru tot sprijinul lor."

Blog-ul ONH al lui Hayley apare pe site-ul Bieke - www.stemcellschina.com - impreuna cu alte povesti ale pacientilor tratati cu celulele stem, cu diferite succese pentru o gama larga de afectiuni (boli), de la paralizie cerebrala, pana la traumatisme ale coloanei vertebrale sau autism.

Sursa: Stirile Sun-Times Group

Celulele stem, plasturi pentru inima

Primele celule stem care pot repara tesuturi in inimile afectate de infarct au fost create intr-un laborator al Imperial College din Londra, dupa sapte luni de incercari.

Celulele stem create actioneaza ca niste plasturi pentru cicatricile de pe muschii inimii, care apar in urma infarctelor miocardice, cand inima nu mai primeste suficient sange si nici nu mai este oxigenata. Tesutul din celule stem, aplicat pe regiunea fectata, ajuta la redobandirea functiilor in acea zona.

“Credem ca plasturele in sine poate opri cresterea regiunii cicatrizate si putem rezolva astfel principala problema rezultata in urma unui infarct”, a explicat unul dintre cercetatorii implicati in studiu, Sian Harding.

Biomaterialul poate fi programat sa se descompuna dupa cateva saptamani, dar poate rezista si cateva luni. Potrivit cercetatorilor, va mai dura aproximativ cinci ani pana cand plasturele de celule stem va putea fi testat pe oameni.


Sursa: Ziare.com

joi, 11 iunie 2009

"Fratele meu mi-a salvat viata!"

Joseph Davis Jr., a fost diagnosticat in al doilea an de viata, cu siclemie ( boala cu eritrocite in "secera"), o maladie grava a sangelui care practic ii ameninta viata. Initial, medicii le-au spus parintilor ca este posibil ca, din cauza bolii, micutul Joseph sa nu treaca de anii adolescentei. fara un transplant de celule stem. Astfel, familia a inceput sa caute un donator de celule stem , insa nu au gasit nici un donator compatibil nicaieri in lume. Din fericire, familia a primit o a doua sansa cand au aflat ca celulele stem recoltate din cordonul ombilical al lui Isaac, fratele mai mic al lui Joseph, pot fi folosite la transplantul de care Joseph avea nevoie. Astazi, doctorii spun ca Joseph este vindecat si este mandru sa spuna ca fratele lui i-a salvat viata.

Sursa: youtube.com


marți, 9 iunie 2009

5 centre spaniole de transplant s-au reunit pentru a studia o noua tehnica de tratament impotriva leucemiei si limfomului

Cinci centre prestigioase de transplant din Spania, 2 din Valencia si 3 din Barcelona, participal a studiul ExCell.

Participantii la acest studiu sunt, in ordine alfabetica, urmatorii:

  • Hospital Clínic of Barcelona, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Enric Carreras, MD
  • Hospital Clínico Universitario de Valencia, Valencia: Cercetator Sef, Dr. Cristina Arbona, MD
  • Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Jorge Sierra, MD
  • Hospital Germans Trias i Pujol, Barcelona: Cercetator Sef, Dr. Christelle Ferra, MD
  • Hospital Universitario La Fe, Valencia: Cercetator Sef, Dr. Guillermo Sanz, MD
Studiul evalueaza siguranta si eficacitatea StemEx ca si tratament unic al bolilor hematologice maligne, printre care leucemia si limfomul. StemEx este o grefa obtinuta din celule stem hematopoietice (din sangele din cordonul ombilical) dezvoltate obtinute dintr-o singura mostra de sange din cordonul ombilical. Aceasta grefa este transplantata in combinatie cu celule stem nedezvoltate, provenite din aceeasi mostra de sange din cordonul ombilical. Proiectul StemEx® este realizat prin cooperarea Gamida Cell si Teva Pharmaceutical Industries.

ExCell este un studiu care da clinicienilor oportunitatea de a explora noi cai in cercetarile terapeutice legate de cancerele de sange. Sangele din cordonul ombilical poate fi folosit cu succes in tratamentul leucemiei si limfomului la copii. Acest fapt intareste la ideea ca transplantul de celule stem hematopoietice poate fi folosit si in cazul adolescentilor sau persoanelor adulte. Tocmai de aceea, proiectul ExCell vine in incercarea de a confirma aceasta teorie.

Comparativ cu transplantul de maduva osoasa sau de sange periferic, sangele din cordonul ombilical are de indeplinit mult mai putine conditii de compatibilitate, crescand astfel aria de donatori compatibili si scurtand timpul alocat gasirii unui donator compatibil. Din pacate, numarul celulelor stem din sangele din cordonul ombilical este limitat, cantitatea fiind suficienta numai pentru uzul pediatric. StemEx dezvolta o tehnologie care multiplica acest numar limitat de celule, crescand astfel posibilitatea ca celulele stem hematopoietice sa fie folosite si in transplanturile pentru adolescenti si adulti.

In acest moment, se estimeaza ca in Uniunea Europeana sunt peste 11.000 de pacienti care au nevoie de transplant alogen de celule stem din sangele din cordonul ombilical. Aceste cifre sunt neoficiale si sunt calculate tinand cont de metoda propusa de guvernul SUA si de raportarile din 2006 privind transplanturile de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Dr. David Snyder, vice-presedinte al echipei de cercetare al Glamida Cell afirma: "Suntem incantati de colaborarea cu aceste cinci spitale din Spania, cu onorabilii cercetatori si cu echipele lor experimentate. Speram ca impreuna sa demonstram avantajele StemEx ."


Sursa: EurekAlert.org

vineri, 5 iunie 2009

Pana in anul 2009, la Institutul Fundeni s-au realizat peste 100 de transplanturi de celule stem hematopoietice

Pana in prezent, Centrul de Hematologie si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni a realizat peste 100 de transplanturi de celule stem hematopoietice, atat la copii, cat si la adulti.

Cu prilejul realizarii celui de-al 100 lea transplant, Prof. dr. Dan Colita, seful Centrului de Hematologie si Transplant Medular, a declarat ca preocuparile in acest domeniu au existat inca din anii '80, cand au avut loc doua transplanturi, insa cercetarile nu au continuat din cauza lipsei de tehnica si materiale. El a mai adaugat faptul ca activitatea Centrului a urmat o linie ascendenta, aici realizandu-se atat autotransplanturi, cat si transplanturi alogenice ( grefele au fost recoltate de la donatori familiali), numarul acestor proceduri crescand de la an la an. Astfel s-a ajuns ca in anul 2007 sa se efectueze 36 de transplanturi, acesta fiind cel mai mare numar de proceduri realizate in centrele de specialitate din Romania. Efectuarea acestor transplanturi a fost posibila in urma unei bune colaborari cu laboraoarele de biologie moleculara din Institutul Clinic Fundeni si din Institutul de Medicina Legala. Mai mult, in anul 2005 a fost incheiat un contract de colaborare cu Fundatia Jose Carreras, filiala din Germania, prin care s-au primit importante dotari si asistenta tehnica si profesionala.

Dintre cele 100 de transplanturi efectuate pana in 2008, 85 au fost autogrefe si 15 au fost transplanturi alogenice. Procedurile au fost aplicate la 81 de pacienti adulti si 19 copii. In ceea ce priveste rezultatele, dr. Dan Colita a spus ca in 80% din cazuri, acestea au fost favorabile, iar bilantul la cinci ani a aratat o supravietuire de 75%.

Dr. Alina Tanase a declarat ca aceasta metoda se aplica cand sunt indicatii precise si restrictii si contraindicatii riguros precizate in protocoale. Ea a subliniat faptul ca transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta o metoda complexa, o procedura medicala foarte elaborata, care cuprinde 11 manevre si prelucrari laborioase, ce vizeaza pacientul, donatorul de grefa si grefonul insusi, inainte de a asigura obtinerea unei grefe de calitate si derularea optima a grefarii.

Dr. Tanase a subliniat ca echipa din acest centru doreste sa-si extinda activitatea prin
adoptarea de noi proceduri si a accentuat faptul ca cele mai multe transplanturi au fost efectuate in ultimul an si jumatate. Ea a adaugat ca s-a trecut de la perioada de pionierat, la procedura de rutina.

Prof.dr. Constantin Arion, seful Centrului de Transplant Hepatic de la sectia Pediatrie, a amintit cateva dintre problemele care inca mai exista in domeniul legislativ, in cel al pregatirii de specialisti, dar si faptul ca aceasta este o metoda care nu se poate aplica decat anumitor pacienti. Directorul Agentiei Nationale de Transplant. dr. Victor Zota, a precizat ca dezvoltarea programului de transplant a fost posibila datorita unei finantari mai bune din partea Ministerului
Sanatatii si a existentei unui Program National de Transplant coerent. El a spus ca in tara s-au realizat, in 2004, 17 transplanturi, in 2005 - 33, in 2006 - 58, in 2007- 81.

Referindu-se la costuri, dr. Zota a precizat ca in timp ce in Romania un transplant de celule TCSH costa 40.000 de euro, in Germania costa 150.000 de euro, iar in SUA - 250.000 de dolari.
Centrele care fac transplant de celule stem hematopoietice sunt la Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

Directorul Agentiei Nationale de Transplant a subliniat ca Institutul Clinic Fundeni este un institut de referinta, aici realizandu-se pe langa transplantul de celule stem hematopoietice si transplant renal si hepatic.

Sursa: Rompres

joi, 4 iunie 2009

Lentile de contact cu celule stem

O echipa de cercetatori de la Universitatea din New South Wales, Sidney, a recoltat celule stem de la o femeie si doi barbati, care sufereau de afectiuni ale corneei si le-au atasat unor lentile de contact, relateaza „Daily Mail”. Pacientii au purtat lentilele de contact aproximativ trei saptamani, perioada in care a fost constatata o imbunatatire semnificativa a vederii acestora. Dr. Nick Di Girolamo a declarat: „Procedura este foarte simpla si ieftina. Spre deosebire de alte tehnici, este complet noninvaziva”. Cercetatorii spera ca aceasta tehnica va putea fi adaptata si pentru alte afectiuni ale ochiului, cum ar fi cele ale retinei.

Sursa: Atac-online.ro


Celulele stem din sangele din cordonul ombilical pot vindeca celiachia

O fetita de 12 ani din SUA, diagnosticata cu boala celiaca, a fost supusa unui transplant alogenic de celule stem din sangele din cordonul ombilical, transplant facut in urma unui diagnostic de leucemie acuta mieloida. Dupa transplant, fetitei i-au fost administrate 4 doze de metotrexat si ciclosporina pentru a preveni orice fel de reactie a grefei contra gazdei.

La trei luni de la efectuarea transplantului s-a observat ca pacienta a putut tolera o dieta obisnuit, cu gluten, desi aceasta avea un istoric de boala celiaca de la varsta de 2 ani. In urma trecerii la o dieta normala, pacienta nu a prezentat nici unul dintre simptomele bolii celiace: dureri abdominale, greata, varsaturi sau diaree.

Evaluarile facute la 5 luni si la 3,5 ani de la efectuarea transplantului cu celule stem din sangele din cordonul ombilical nu au evidentiat prezenta bolii celiace. Pacienta tolereaza in continuare o dieta normala si a renuntat la tratamentul imunosupresor.

Dr. Ronald M. Kline de la Comprehensive Cancer Centers of Nevada din Las Vegas a prezentat cazul acestei fetite si a declarat urmatoarele: “Cu toate ca in acest moment nu sustinem transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice ca fiind tratamentul definitiv al bolii celiace […] utilizarea transplantului de celule stem ar putea intr-o zi determina ca aceasta metoda sa devina o alternativa acceptabila a dietei pe viata fara gluten”

Sursa: Pediatrics.aappublications.org

vineri, 29 mai 2009

Terapia cu celule stem imbunatateste functiile musculare in distrofia musculara

O echipa de cercetatori americani au descoperit faptul ca transplantul cu celule stem imbunatateste functiile musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara, relateaza Sunday.

Conform acestui studiu, aceasta este prima data cand s-a concretizat ca transplantul de celule stem poate restabili defectele musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara.

Biologul molecular Rita Perlingeiro, seful cercetarilor de la Universitatea din Texas, a declarat: "Preconizam extinderea cercetarilor terapiei cu celule stem si pentru subiectii umani".

"Aceste celule pot fi transplantate in muschi, acestea ajutand la regenerarea musculara" , a mai spus dr. Rita Perlingeiro, adaugand ca orice tratament pentru om este inca in stadiu de plan.

Distrofia musculara este un termen care acopera o paleta larga de boli genetice degenerative care afecteaza in primul rand musculatura.

Boala, care afecteaza in principal persoanele de sex masculin, este cauzata de lipsa de distrofina, o proteina esentiala pentru pastrarea intacta a celulelor musculare.

Cea mai des intalnita forma de distrofie este distrofia musculara Duchenne, care apare la varsta de 3-4 ani. Pacientii diagnosticati cu aceasta forma de distrofie rareori ajung la varsta de treizeci de ani.

In acest studiu, cercetatorii vorbesc despre o noua tehnica ce le-a permis transformarea celulelor stem in celule musculare, pe care mai apoi le-au injectat direct in organismul cobailor bolnavi de distrofia Duchenne.

Dr. Perlingeiro a afirmat faptul ca celulele stem fac totul, insa trebuie stiut ce tip de celule trebuie folosite in tratament.

Pentru a face acest lucru cercetatorii au manipulat o gene denumita Pax3, gena care este activa in cele mai timpurii stadii de dezvoltare a celulelor stem - inainte ca aceste celule sa devina sange, oase, muschi sau alt tip de tesut specializat.

Celulele musculare au fost crescute in vitro, iar cand au fost injectate cobailor, o parte din aceste celule s-a transformat in tumori, deoarece nu s-au diferentiat.

Pentru a filtra toate celulele nedorite, cercetatorii au folosit culori fluorescente, pentru a se diferentia usor de celelalte tipuri de celule.

In noul stadiu al cercetarii, injectarea s-a facut in partea din spate a piciorului cobaiului, iar celulele au penetrat muschiul si s-au inmultit in mod corect, adaptandu-se la tipul respectiv de celule.

In testele de masurare a dezvoltarii musculare, s-a observat ca, la cobaii injectati cu celule stem, musculatura se contractata de trei ori mai mult ca forta decat la cobaii carora nu li s-au injectat celule stem. Rezultatele au aratat ca musculatura cobailor injectati se apropie foarte mult de musculatura unor cobai sanatosi. Alt rezultat a fost acela ca 3 luni de injectarea celulelor stem, cobaii nu au dezvoltat tumori.

Conform echipei de cercetatori, urmatorul pas este extinderea cercetarilor si pe subiecti umani.

Sursa: Medindia.com






joi, 28 mai 2009

Transplantul de celule stem - metoda de tratament pentru maladia Lou Gehrig

Cercetatorii de la Universitatea din Florida de Sud au descoperit ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman poate reprezenta o metoda de tratament pentru pacientii cu scleroza laterala amiotrofica(ALS), cunoscuta si sub numele de boala lui Lou Gehrig.

Maladia Lou Gehrig este o boala progresiva, in cele mai multe cazuri fatala, cauzata de degenerarea neuronilor mortori. Aceasta maladie se caracterizeaza prin slabiciune musculara, atrofiere a muschilor intregului corp si insuficienţa respiratorie la 3-5 ani dupa diagnosticare.

In timpul studiului, cercetatorii au transplantat celule stem din sangele din cordonul ombilical uman in corpul cobailor bolnavi de ALS.

Celulele au fost transplantate in trei doze diferite ca nivel de rezistenta - scazuta, moderata si mare - pentru a determina dozajul corect de de celule stem care ar putea intarzia simptomele de progresie a bolii si de a creste durata de viata a pacientilor.

Cercetatorii americani au constatat faptul ca doza cu nivel mediu de rezistenta s-a dovedit a fi cea mai eficienta in cresterea duratei de viata si reducerea progresiei bolii.

"Rezultatele noastre demonstreaza faptul ca o doza adecvata de celule stem din sangele din cordonul ombilical poate oferi un efect neuroprotector pentru neuronii motori prin implicarea activa a acestor celule in modularea raspunsului sistemului imunitar", a spus Svitlana Garbuzova-Davis, conducatorul studiilor de la Centre of Excellence for Aging and Brain Repair at USF.

Echipa de cercetare afirma ca modularea sistemului imunitar prin transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman ar putea avea un efect protector asupra neuronilor motori afectati de ASL.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca mecanismul care sta la baza efectului benefic al celulelor stem din sangele din cordonul ombilical uman in tratarea neironilor motori afectati de ASL are nevoie de mai mult testari.


Sursa: Medindia.com

miercuri, 27 mai 2009

Terapia cu celule stem poate vindeca orbirea

Cercetatorii britanici au descoperit prima terapie cu celule stem pentru a vindeca cea mai frecventa cauza a pierderii vederii.

Echipa de cercetatori considera ca procedura, care poate interveni in degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), va deveni o rutina si va fi disponibila ca si metoda de tratament peste aproximativ 6-7 ani.

Tratamentul a fost initiat de catre cercetatorii si chirurgii de la spitalul Ophthalmology at University College London and Moorfields eye si implica inlocuirea unui strat de de celule degenerate cu un alt strat creat din celule stem, relateaza The Times.

In acest nou tratament, celulele embrionare sunt transformate in replici ale celulelor afectate. Ele sunt apoi plasate pe o membrana artificiala, care se insereaza in spatele retinei.

Tom Bremridge, directorul executiv al Macular Disease Society, afirma: "Acesta este un mare pas in ajutorarea pacientilor. Suntem extrem de multumiti de faptul ca a existat o implicare in acest proiect pentru ca, indata ce aceasta metoda de tratament este validata, va ajuta un volum mare de pacienti".

Studiile din laborator realizate de echipa britanca, condusa de Prof. Pete Coffey, director al London Project to Cure Blindness, au demonstrat ca celulele stem pot perveni orbirea la sobolanii suferinzi de o boala extrem de asemanatoare cu degenerescenta maculara legata de varsta.

Prof. Coffey a declarat ca tratamentul va dura "mai putin de o ora, asa ca de fapt ar putea fi considerat ca o procedura ambulatorie. Incercam sa-l transformam intr-o terapie uzuala".


Sursa: Medindia.net

joi, 21 mai 2009

Terapie cu celule stem pentru femeile infertile

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a crea ovule folosind celulele stem. Astfel, femeile infertile vor putea deveni mame, informeaza Telegraph.co.uk.
Cercetatorii sunt de parere ca se pot produce ovule noi in cazul femeilor infertile cu ajutorul celulelor stem chiar daca ovarele acestora sunt afectate sau femeile au trecut de varsta la care puteau concepe. Noua tehnica presupune transplantul celulelor stem in ovare si este eficient la una din 10 femei care sufera de infertilitate.

Studiul, conceput de o echipa de medici chinezi de la Jiao Tong University din Shanghai, este abia la inceput si s-a realizat doar pe soareci de laborator. Dr. Ji Wu, coordonatorul proiectului, a declarat ca procedura este asemenatoare si in cazul femeilor infertile si poate fi eficienta si pentru acestea.


Sursa: Topsanatate.ro

Celule stem embrionare umane folosite pentru repararea inimii

Celulele stem embrionare umane sunt capabile sa se transforme in celule musculare cardiace regeneratoare, potrivit lucrarilor unor cercetatori francezi pe sobolani bolnavi de infarct care tocmai a fost publicat in revista specializata Stem Cells, relateaza AFP.
Aceste celule stem embrionare, la originea tuturor celulelor si tesuturilor noastre, constituie o speranta terapeutica pentru numeroase patologii in ideea ca intr-o zi sa serveasca pentru regenerarea unor organe sau de exemplu pentru repararea unei inimi afectate de un atac cardiac (infarct).
Echipa Avenir-Inserm a lui Michel Pucéat (I-stem AFM, Evry, Franta) arata in premiera ca celulele stem embrionare umane pot sa se transforme in celule cardiace la sobolani.
"Etapa urmatoare: teste pe maimute cu cercetatori specialisti in regenerare, in special osoasa", a indicat Michel Pucéat.
Cercetatorii s-au folosit de un factor de crestere (numit 'BMP2') pentru a pregati aceste celule stem umane sa se specializeze (diferentieze).
Celulele stem "orientate" astfel in evolutia lor au fost implantate apoi la nivelul tesuturilor cardiace ale unor sobolani victime ale unui infarct. Dupa doua luni, in zona afectata s-au dezvoltat celule cardiace umane. Celulele stem "orientate" s-au transformat deci in "cardiomiocite" (celule musculare cardiace), iar tesuturile cardiace au inceput sa se regenereze.
Nu a fost detectata nici o tumoare sau inflamare, efecte secundare indezirabile frecvente dupa acest gen de transplantare celulara, potrivit cercetatorilor.
Numeroase experimente au fost sau sunt realizate cu celule stem adulte (mioblaste, celule stem hematopoetice), insa dovada diferentierii in celule cardiace (cardiomiocite) nu fusese produsa pana in prezent.
La animale, studiile au aratat deja ca celulele stem embrionare animale pot sa se diferentieze in celule cardiace si sa regenereze tesuturile afectate. De data aceasta, demonstratia a fost facuta cu celule stem embrionare de origine umana.

Sursa: Rompres

joi, 14 mai 2009

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical - o sansa la viata pentru copiii nostri!




Sursa: Stirileprotv.ro, Campania "Avem viata in sange!"

Salvata in Spania prin transplant de celule stem


O romanca, bolnava de leucemie, a primit o noua viata. Femeia se afla la munca in Spania si a avut sansa, daca putem spune asta, ca suferinta sa-i fie depistata intr-o tara unde exista Registrul donatorilor voluntari de celule stem.

Daciana Popa s-a stabilit in Spania in urma cu noua ani. Acum doi ani medicii i-au spus ca sufera de leucemie si pentru ca are acte de rezidenta n-a trebuit sa plateasca tratamentul. Dupa prima cura de citostatice, boala a recidivat, iar medicii au inceput imediat cautarea unui donator compatibil. L-au gasit dupa trei luni. Daca ar fi trait in Romania, n-ar fi avut nici o sansa.

Transplantul l-a facut in luna octombrie. O data la cateva saptamani merge la control la Spitalul Sfantul Paul din Barcelorna, pentru ca exista riscul ca organismul sa respinga grefa transplantata.

Registrul donatorilor voluntari de celule stem este o institutie pe care Romania nu a infiintat-o nici pana acum, desi numarul bolnavilor de leucemie creste in fiecare an.

In fiecare zi, un iberic este salvat de la moarte cu ajutorul unui donator onorific de celule stem. Pe de alta parte, in Spania peste 70.000 de oameni s-au inscris in registrul donatorilor voluntari.

Anul trecut, 300 de spanioli au fost salvati de la moarte datorita donatorilor volunatri de celule stem. Registrul donatorilor onorifici de celule stem a fost infiintat in Spania in 1991, dupa ce tenorul Jose Carreras s-a intors din America, unde facuse un transplant de maduva de la un doantor neinrudit. Fusese diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica, iar transplantul era ultima sansa.

Daca ar fi sa respectam modelul spaniol, de functionarea registrului n-ar trebui sa se ocupe prea multi oameni. Si tot modelul spaniol ne arata ca fundatiile sunt cele care se ocupa de atragerea de noi donatori. In statiile de autobuz si pe autobuze sunt afise care indeamna oamenii se sa implice.

Pe masura ce oamenii afla ca pot salva vieti printr-o procedura simpla, asemanatoare cu donarea de sange, registrul devine din ce in ce mai mare.

Cel putin o data pe luna voluntarii Fundatiei Carreras ies in strada si le explica oamenilor cum pot deveni donatori de celule stem din sangele periferic. In plus, prin toate mijloacele media, oamenii sunt indemnati sa se inscrie in acest registru.


Pe langa donatorii adulti, Spania detine opt banci publice unde sunt depozitate 30.000 de unitati de sange ombilical donat de mame in maternitati. Din sangele ombilical se extrag celule stem care sunt transplantate bolnavilor. In ultimii ani, 10.000 de bolnavi au fost salvati datorita mamelor care au fost de acord sa doneze sangele ombilical.

Numarul celor care se inscriu in registru e din ce in ce mai mare in Spania, pentru ca mai presus de orice oamenii de aici au fost invatati sa respecte viata.


Sursa: Stirileprotv.ro

miercuri, 13 mai 2009

Injectiile cu celule stem pot sa vindece fracturile si maladiile osoase

Injectiile cu celule stem, care vor fi ghidate prin organism cu ajutorul unor bratari magnetice, vor putea sa repare oasele fracturate, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii britanici de la Keele University, informeaza dailymail.co.uk.

Dupa ce au ajuns in zona afectata de maladiile osoase sau la locul fracturii, celulele stem se transforma si devin cartilagii sau tesuturi osoase noi. "Scopul nostru final este sa putem repara cartilagiile afectate si oasele fracturate", a declarat Alicia El Haj, profesor la Keele University din Marea Britanie. Aceasta tehnica noua le va permite medicilor sa foloseasca, in viitor, o simpla injectie cu celule stem pentru a trata fracturile osoase.

Cercetatorii britanici au obţinut tesut nou de maduva osoasa in testele efectuate pe soareci si, in prezent, incearca sa repare zonele osoase fracturate, intr-un nou studiu efectuat pe capre. "Speram sa putem desfasura teste clinice de amploare pe oameni in urmatorii cinci ani", a explicat Alicia El Haj.

Noul tratament revolutionar se bazeaza pe celule stem - celule speciale din organism care au capacitatea sa se transforme in orice tip de celule - care sunt extrase, in prealabil, din maduva osoasa a pacientului.

Aceste celule sunt implantate, dupa extragere, cu particule magnetice, iar apoi sunt injectate in organism. Un magnet, in forma de bratara, este folosit pentru a le ghida prin organism spre zona afectata. Campul magnetic serveste totodata ca declansator pentru celulele stem, care incep sa se transforme in tesut osos si in cartilagii noi.

Acest tratament poate fi folosit pentru orice tip de fractura si reprezinta o solutie alternativa la clasicele interventii chirurgicale prin care se fixeaza tije metalice. De asemenea, va folosi si la tratarea pacientilor afectati de osteoporoza.

In plus, pacientii vor putea sa beneficieze de aceste injectii in orice spital, evitandu-se astfel costurile ridicate de spitalizare, cauzate de o eventuala interventie chirurgicala.

"E cu adevarat ieftin. Nu implica medicamente scumpe. Particulele magnetice sunt ieftine. Este o idee extraordinara", a explicat Alicia El Haj.

O alta echipa de medici britanici au folosit cu succes terapia bazata pe celulele stem pentru tratarea pacientilor suferind de diverse afectiuni ale soldului. Tehnica medicilor de la Southampton University combina propriile celule stem ale pacientului cu celulele extrase din mauva osoasa a donatorului pentru a trata oasele fracturate, care, altfel, ar fi avut nevoie sa fie fixate prin tije si suruburi metalice.

Desi au fost tratati doar patru pacienti pana in prezent prin aceasta metoda, oamenii de stiinta considera ca noul procedeu reprezinta un pas important facut inainte pentru descoperirea unui tratament eficient, ieftin si nedureros de vindecare a fracturilor si a maladiilor osoase.


Sursa: Mediafax.ro


Cercetatorii britanici au creat celule stem care pot vindeca surzenia

In cativa ani surzenia ar putea fi doar o amintire. Asa spera cercetatorii de la Universitatea Sheffield, care au creat celule stem care pot reface celule din urechea interna a omului.

Potrivit BBC on line aproape 10 la suta din populaţia lumii este surda, fie din nastere, fie din cauza zgomotului sau a altor cauze, unele degenerative. Celulele stem de la embrioni pot schimba aceasta stare de lucruri deoarece ele se pot dezvolta in orice fel de celula umana Celulele stem pot repara chiar si celulele nervoase care transmit semnalele auditive la creier.

Cercetatorii de la Universitatea Sheffield afirma ca in cativa ani metoda de implantare a celulelor stem va fi pusa la punct si multi oameni vor putea sa auda.


Sursa: Realitatea.net

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical - remediu pentru afectiunile hepatice

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada (Spania), in colaborare cu Universitatea din León, au confirmat faptul ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman poate fi un tratament adecvat pentru tratamentul bolilor hepatice (cum ar fi hepatita), fiind astfel o alternativă eficientă pentru transplantul de maduva osoasa.

Conform unei lucrari stiintifice ce urmeaza a fi publicata in revista Cell Transplantation, celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman pot fi folosite in medicina regenerativa a bolilor hepatice. S-a dovedit faptul ca aceste celule sunt capabile de a se cuibari in ficat. Acest lucru a fost demonstrat dupa efectuarea unui xenotransplant de la om la sobolan.

Aceasta cercetare a fost realizata de catre Ana I. Álvarez-Mercado, Maria J. Sáez-Lara, Maria V. García-Mediavilla, Sonia Sanchez-Campos, Francisco Abadia, Maria Cabello-Donayre, Angel Gil, Javier González-Gallego si Luis Fontana si a avut ca obiect de cercetare potentialul de regenerare a celulelor stem din sangele din cordonul ombilical in cazul xenotransplantului. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman au fost injectate in vena portal hepatica a sobolanului bolnav de hepatita provocata de D-galactosamine.

Imbunatatiri semnificative

Oamenii de stiinta explica faptul ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical efectuat la sobolani a adus o imbunatatire a afectiunilor histologice si functiilor hepatice, iar acest lucru a fost demonstrat de activitatea enzimatica a alanin transaminazelor, fosfatazei alcaline, gama-glutamiltransferaza şi lactat dehidrogenazei, precum şi concentraţiile bilirubinei totale si directe.

In prezent, tratamentul pentru insuficienta hepatica in stadiu terminal consta in transplantul de ficat. Aceasta metoda este totusi limitata din cauza lipsei de donatori de organe. In plus, in prezent nu exista un tratament specific pentru fibroza cauzata de multe boli hepatice, astfel incat sa primeasca un tratament pentru eventualele complicatii ale bolii. Dezvoltarea unor astfel de alternative constituie un obiectiv esential in cercetare, dandu-le astfel o sansa multor pacienti ce sufera de acest tip de afectiuni.

Sursa: ScienceDaily (5 iulie 2008)

luni, 11 mai 2009

Leucemie in remisiune completa - la 17 luni de la transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical

Un baietel din Florida, in varsta de 2 ani, care suferea de leucemie juvenila mielomonocitara ( o forma foarte rara de leucemie juvenila) se poate considera un copil sanatos. La 17 luni dupa transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical, boala se afla in remisiune completa. Transplantul a fost realizat prin programul National Cord Blood Program din cadrul New York Blood Center's Howard P. Milstein National Cord Blood Center.

Leucemia juvenila mielomonocitara afecteaza in general copiii aflati sub varsta de 5 ani, iar numarul celor suferind de aceasta boala reprezinta mai mult de 1% din totalul copiilor afectati de leucemie. Pronosticul pentru cei afectati de leucemie juvenila mielomonocitara este in general unul pesimist, iar majoritatea bolnavilor decedeaza inaintea de implinirea varstei de 3 ani.

Micutul Adolfo Gonzalez a fost diagnosticat cu leucemie juvenila mielomonocitara la varsta de 13 luni. "Adolfo Gonzalez nu ar mai fi astazi in viata daca nu ar fi facut transplantul de celule stem din sangele din corodnul ombilical", afirma M.D., Ph.D. Gary Kleiner, pediatru imunolog la University of Miami School of Medicine. "Mama lui practic i-a salvat viata atunci cand, la nastere, a donat mostra de sange din cordonul ombilical catre banca publica, in cadrul programului New York's National Cord Blood Program."

Tratamentul lui Adolfo s-a bazat pe sesiuni de chimioterapie pentru a distruge celulele bolnave si apoi pe un transplant de celule stem provenite din sangele din cordonul ombilical. Au existat cateva complicatii, insa la aproximativ 2 saptamani de la infuzia de celule stem, numarul celulelor albe s-a incadrat in limitele normale. La 17 luni de la transplant, nu exista nici un semn cum ca Adolfo ar mai suferi de leucemie.

Adolfo este unul dintre cei 3.000 de pacienti care au beneficiat de mostrele de sange din cordonul ombilical stocate in cadrul National Cord Blood Program.

Sursa: Medicalnewstoday.com

vineri, 23 ianuarie 2009

Dinti obtinuti din celule stem

Premiera nationala la Timisoara
Un medic stomatolog timisorean face o cercetare pentru teza sa de doctorat in care incearca sa obtina tesuturi dentare din celule stem.
Ruxandra Sava Rosianu are 27 de ani si este doctorand si preparator la Universitatea de Medicina si Farmacie, disciplina Medicina dentara preventiva comunitara si sanatate orala. „In tarile din nordul Europei si in statele asiatice se incearca obtinerea de tesuturi dentare din celule stem si se reuseste, pe etape. In viitor, aceasta e ideea: sa reusim sa crestem un dinte, in laborator, la un pacient care l-a pierdut, din propriul tesut dentar. Nu este vorba despre clonare”, a precizat medicul Ruxandra Sava Rosianu.
Potrivit lui Ovidiu Sarbu, profesor-cercetator la Universitatea din Ulm, Germania, este pentru prima data cand in Romania se incearca acest procedeu. Ovidiu Sarbu a fost organizatorul unui curs despre celule stem, care a avut loc in iulie 2008 la Centrul de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie „Pius Branzeu”. La curs au luat parte 20 de cursanti din Romania si doi din Germania, interesati de embriologie si regenerare celulara prin celule stem. Potrivit specialistilor, acesta este viitorul in medicina. „Toate tesuturile adulte au urme de celule stem si trebuie sa invatam sa le izolam si dezvoltam”, este de parere Sarbu.
Sursa: Agenda.ro

miercuri, 21 ianuarie 2009

Un nou tratament cu celule stem a fost dezvoltat pentru a lupta împotriva SIDA

Oamenii de ştiinţă susţin că au făcut o descoperire revoluţionară în lupta împotriva SIDA, prin dezvoltarea unui tratament cu celulele stem care protejează sistemul imunitar de virusul care provoaca maladia.

Tratamentul constă în izolarea acelor gene care duc la înmulţirea virsurului HIV în organism, prin introducerea lor în celule stem umane, în laborator, urmând ca mai apoi, celulele stem să fie introduse în măduva osoasă a pacientului.

Rezultatele primelor teste sunt foarte încurajatoare.

În primele teste pe oameni, celulele stem anti-HIV au fost transplantate în organismele a cinci pacienţi bolnavi de SIDA. Pacienţii sufereau şi de limfom,(o formă de cancer ce se dezvoltă în ţesutul limfatic) din cauza căreia au trebuit să facă un transplant de măduvă osoasă.
O parte dintre celulele stem transplantate s-au dezvoltat în noile organisme, ducând la creşterea numărului de globule albe din sânge, rezistente la virusul HIV. După urmarea acestui tratament starea generală a pacienţilor s-a îmbunătăţit.

''Este încă un tratament experimental, dar sperăm ca în cele din urmă să putem oferi pacienţilor cu SIDA un singur transplant care să îi protejeze toată viaţa'', a declarat David DiGiusto, din cadrul City of Hope Medical Centre din Duarte, California, citat de telegraph.co.uk.

Cercetătorii susţin că acest tratament funcţionează la persoanele diagnosticate cu limfom, care au suferit un transplant de măduvă osoasă. Deocamdată ei evită să realizeze aceste teste şi pe pacienţi infectaţi cu SIDA, dar care nu au fost diagnosticaţi cu limfom, şi prin urmare nu au suferit nici un transplant de măduvă osoasă. Ei cred că doar măduva osoasă sănătoase poate duce la creştarea numărului de globule albe care protejează împotriva HIV.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV. Anual, trei milioane mor din cauza acestei maladii.
Sursa: Realitatea.net