Ca si colita ulcerativa, acesta boala este inclusa in categoria bolilor inflamatorii intestinale. Este o boala cronica, cu substrat genetic, ce apare cand sistemul imunitar pierde toleranta pentru flora intestinala saprofita din colonul pacientului, conducand la instalarea unui raspuns inflamator anormal, care nu este limitat in timp. Consecinta acestui atac al sistemului imunitar este aparitia ulceratiilor la nivelul intestinului terminal si colonului. Boala evolueaza imprevizibil, de cele mai multe ori catre agravare, de-a lungul vietii pacientului, iar simptomele depind de gradul de afectare si de raspunsul la tratament.
Afecteaza in special adultii tineri, cu varsta intre 18 si 40 de ani. Diagnosticul este dificil de pus pentru ca simptomele se confunda cu alte afectiuni digestive: durere abdominala, diaree, greata, febra, stare generala alterata etc.
In tratamentul actual la bolii Crohn se folosesc corticosteroizi, medicamente imunosuprosoare si terapie biologica pentru controlul inflamatiei si prevenirea complicatiilor bolii (stenoze, fistule etc). In decursul bolii, 70% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale pentru rezectia portiunilor de tub digestiv afectate, in urma esecului tratamentului medicamentos. Uneori este necesara indepartarea unor portiuni largi din colon si intestinul subtire, fapt ce conduce la instalarea malabsorbtiei hranei consumate.
Noua terapia, utilizata intr-o clinica din Spania, este bazata pe un transplant autolog de maduva osoasa (pacientul primeste un transplant al propriilor celule stem) si reprezinta o alternativa de tratament atunci cand boala nu raspunde la medicatie si necesita interventie chirurgicala.
Acest tratament inovativ al bolii Crohn, cu ajutorul celulelor stem, mai este pus in practica in clinici si spitale din Statele Unite si Italia, metoda fiind incununata de succes. Intr-o perioada de urmarire de 6 ani ce a urmat transplanturilor, 80% dintre pacientii transplantati au cunoscut o remisie totala a bolii iar restul de 20% au avut parte de o ameliorare semnificativa si au raspuns favorabil la tratamentul medicamentos.
Terapia se desfasoara in mai multe etape, pe parcursul a cateva saptamani. Succesul procedurii se datoreaza colaborarii intre specialistii din mai multe ramuri medicale printre care gastroenterologie, hematologie, chimioterapie, procesul fiind acelasi ca in cazul transplantului de maduva osoasa pentru leucemie sau mielom.
Sursa: Healthy.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu