miercuri, 27 ianuarie 2010

Celulele stem mezenchimale din sangele placentar pot ajuta la tratarea bolilor pulmonare si cardiace

Conform unor studii recente, celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman pot ajuta la dezvoltarea terapiilor pentru o serie de boli pulmonare si cardiace.

Cercetatorii de la Samsung Medical Center din Seoul au investigat beneficiile terapeutice ale transplantului de celule stem mezenchimale din sangele din cordonul ombilical uman. Investigatiile au fost facute pe puii de cobai care sufereau de boli pulmonare datorate lipsei de oxigen. Celulele stem mezenchimale din sangele din cordonul ombilical uman au fost izolate si cultivate cu succes, observandu-se astfel ca acestea se diferentiaza in multiple tipuri de celule: osteoblasti, condrocite, adipocite, celule stromale, celule osoase, celule endoteliale, celule neuronale sau chiar celule pulmonare. Tot acest experiment a fost facut in vitro, de aceea nu se poate stabili cu certitudine daca aceasta diferentiere se poate realiza si in vivo.

Cercetatorii afirma ca celulele stem mezenchimale au rol de protectie impotriva hiperoxiei induse de leziuni pulmonare si ca se asteapta ca acest tip de celule sa aiba un rol important si in tratarea altor boli ca hiperoxia pulmonara neonatala sau displazia bronhopulmonara la prematuri.

Mai mult, aceste studii confirma ca transplantul intratraheal de celule stem mezenchimale, in comparatie cu transplantul intraperitoneal, atenueaza semnificativ hiperoxia indusa de leziuni pulmonare cum ar fi fibroza.

Sursa: sciencedaily.com

Niciun comentariu: