vineri, 29 mai 2009

Terapia cu celule stem imbunatateste functiile musculare in distrofia musculara

O echipa de cercetatori americani au descoperit faptul ca transplantul cu celule stem imbunatateste functiile musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara, relateaza Sunday.

Conform acestui studiu, aceasta este prima data cand s-a concretizat ca transplantul de celule stem poate restabili defectele musculare ale cobailor bolnavi de distrofie musculara.

Biologul molecular Rita Perlingeiro, seful cercetarilor de la Universitatea din Texas, a declarat: "Preconizam extinderea cercetarilor terapiei cu celule stem si pentru subiectii umani".

"Aceste celule pot fi transplantate in muschi, acestea ajutand la regenerarea musculara" , a mai spus dr. Rita Perlingeiro, adaugand ca orice tratament pentru om este inca in stadiu de plan.

Distrofia musculara este un termen care acopera o paleta larga de boli genetice degenerative care afecteaza in primul rand musculatura.

Boala, care afecteaza in principal persoanele de sex masculin, este cauzata de lipsa de distrofina, o proteina esentiala pentru pastrarea intacta a celulelor musculare.

Cea mai des intalnita forma de distrofie este distrofia musculara Duchenne, care apare la varsta de 3-4 ani. Pacientii diagnosticati cu aceasta forma de distrofie rareori ajung la varsta de treizeci de ani.

In acest studiu, cercetatorii vorbesc despre o noua tehnica ce le-a permis transformarea celulelor stem in celule musculare, pe care mai apoi le-au injectat direct in organismul cobailor bolnavi de distrofia Duchenne.

Dr. Perlingeiro a afirmat faptul ca celulele stem fac totul, insa trebuie stiut ce tip de celule trebuie folosite in tratament.

Pentru a face acest lucru cercetatorii au manipulat o gene denumita Pax3, gena care este activa in cele mai timpurii stadii de dezvoltare a celulelor stem - inainte ca aceste celule sa devina sange, oase, muschi sau alt tip de tesut specializat.

Celulele musculare au fost crescute in vitro, iar cand au fost injectate cobailor, o parte din aceste celule s-a transformat in tumori, deoarece nu s-au diferentiat.

Pentru a filtra toate celulele nedorite, cercetatorii au folosit culori fluorescente, pentru a se diferentia usor de celelalte tipuri de celule.

In noul stadiu al cercetarii, injectarea s-a facut in partea din spate a piciorului cobaiului, iar celulele au penetrat muschiul si s-au inmultit in mod corect, adaptandu-se la tipul respectiv de celule.

In testele de masurare a dezvoltarii musculare, s-a observat ca, la cobaii injectati cu celule stem, musculatura se contractata de trei ori mai mult ca forta decat la cobaii carora nu li s-au injectat celule stem. Rezultatele au aratat ca musculatura cobailor injectati se apropie foarte mult de musculatura unor cobai sanatosi. Alt rezultat a fost acela ca 3 luni de injectarea celulelor stem, cobaii nu au dezvoltat tumori.

Conform echipei de cercetatori, urmatorul pas este extinderea cercetarilor si pe subiecti umani.

Sursa: Medindia.com






joi, 28 mai 2009

Transplantul de celule stem - metoda de tratament pentru maladia Lou Gehrig

Cercetatorii de la Universitatea din Florida de Sud au descoperit ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman poate reprezenta o metoda de tratament pentru pacientii cu scleroza laterala amiotrofica(ALS), cunoscuta si sub numele de boala lui Lou Gehrig.

Maladia Lou Gehrig este o boala progresiva, in cele mai multe cazuri fatala, cauzata de degenerarea neuronilor mortori. Aceasta maladie se caracterizeaza prin slabiciune musculara, atrofiere a muschilor intregului corp si insuficienţa respiratorie la 3-5 ani dupa diagnosticare.

In timpul studiului, cercetatorii au transplantat celule stem din sangele din cordonul ombilical uman in corpul cobailor bolnavi de ALS.

Celulele au fost transplantate in trei doze diferite ca nivel de rezistenta - scazuta, moderata si mare - pentru a determina dozajul corect de de celule stem care ar putea intarzia simptomele de progresie a bolii si de a creste durata de viata a pacientilor.

Cercetatorii americani au constatat faptul ca doza cu nivel mediu de rezistenta s-a dovedit a fi cea mai eficienta in cresterea duratei de viata si reducerea progresiei bolii.

"Rezultatele noastre demonstreaza faptul ca o doza adecvata de celule stem din sangele din cordonul ombilical poate oferi un efect neuroprotector pentru neuronii motori prin implicarea activa a acestor celule in modularea raspunsului sistemului imunitar", a spus Svitlana Garbuzova-Davis, conducatorul studiilor de la Centre of Excellence for Aging and Brain Repair at USF.

Echipa de cercetare afirma ca modularea sistemului imunitar prin transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman ar putea avea un efect protector asupra neuronilor motori afectati de ASL.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca mecanismul care sta la baza efectului benefic al celulelor stem din sangele din cordonul ombilical uman in tratarea neironilor motori afectati de ASL are nevoie de mai mult testari.


Sursa: Medindia.com

miercuri, 27 mai 2009

Terapia cu celule stem poate vindeca orbirea

Cercetatorii britanici au descoperit prima terapie cu celule stem pentru a vindeca cea mai frecventa cauza a pierderii vederii.

Echipa de cercetatori considera ca procedura, care poate interveni in degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), va deveni o rutina si va fi disponibila ca si metoda de tratament peste aproximativ 6-7 ani.

Tratamentul a fost initiat de catre cercetatorii si chirurgii de la spitalul Ophthalmology at University College London and Moorfields eye si implica inlocuirea unui strat de de celule degenerate cu un alt strat creat din celule stem, relateaza The Times.

In acest nou tratament, celulele embrionare sunt transformate in replici ale celulelor afectate. Ele sunt apoi plasate pe o membrana artificiala, care se insereaza in spatele retinei.

Tom Bremridge, directorul executiv al Macular Disease Society, afirma: "Acesta este un mare pas in ajutorarea pacientilor. Suntem extrem de multumiti de faptul ca a existat o implicare in acest proiect pentru ca, indata ce aceasta metoda de tratament este validata, va ajuta un volum mare de pacienti".

Studiile din laborator realizate de echipa britanca, condusa de Prof. Pete Coffey, director al London Project to Cure Blindness, au demonstrat ca celulele stem pot perveni orbirea la sobolanii suferinzi de o boala extrem de asemanatoare cu degenerescenta maculara legata de varsta.

Prof. Coffey a declarat ca tratamentul va dura "mai putin de o ora, asa ca de fapt ar putea fi considerat ca o procedura ambulatorie. Incercam sa-l transformam intr-o terapie uzuala".


Sursa: Medindia.net

joi, 21 mai 2009

Terapie cu celule stem pentru femeile infertile

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a crea ovule folosind celulele stem. Astfel, femeile infertile vor putea deveni mame, informeaza Telegraph.co.uk.
Cercetatorii sunt de parere ca se pot produce ovule noi in cazul femeilor infertile cu ajutorul celulelor stem chiar daca ovarele acestora sunt afectate sau femeile au trecut de varsta la care puteau concepe. Noua tehnica presupune transplantul celulelor stem in ovare si este eficient la una din 10 femei care sufera de infertilitate.

Studiul, conceput de o echipa de medici chinezi de la Jiao Tong University din Shanghai, este abia la inceput si s-a realizat doar pe soareci de laborator. Dr. Ji Wu, coordonatorul proiectului, a declarat ca procedura este asemenatoare si in cazul femeilor infertile si poate fi eficienta si pentru acestea.


Sursa: Topsanatate.ro

Celule stem embrionare umane folosite pentru repararea inimii

Celulele stem embrionare umane sunt capabile sa se transforme in celule musculare cardiace regeneratoare, potrivit lucrarilor unor cercetatori francezi pe sobolani bolnavi de infarct care tocmai a fost publicat in revista specializata Stem Cells, relateaza AFP.
Aceste celule stem embrionare, la originea tuturor celulelor si tesuturilor noastre, constituie o speranta terapeutica pentru numeroase patologii in ideea ca intr-o zi sa serveasca pentru regenerarea unor organe sau de exemplu pentru repararea unei inimi afectate de un atac cardiac (infarct).
Echipa Avenir-Inserm a lui Michel Pucéat (I-stem AFM, Evry, Franta) arata in premiera ca celulele stem embrionare umane pot sa se transforme in celule cardiace la sobolani.
"Etapa urmatoare: teste pe maimute cu cercetatori specialisti in regenerare, in special osoasa", a indicat Michel Pucéat.
Cercetatorii s-au folosit de un factor de crestere (numit 'BMP2') pentru a pregati aceste celule stem umane sa se specializeze (diferentieze).
Celulele stem "orientate" astfel in evolutia lor au fost implantate apoi la nivelul tesuturilor cardiace ale unor sobolani victime ale unui infarct. Dupa doua luni, in zona afectata s-au dezvoltat celule cardiace umane. Celulele stem "orientate" s-au transformat deci in "cardiomiocite" (celule musculare cardiace), iar tesuturile cardiace au inceput sa se regenereze.
Nu a fost detectata nici o tumoare sau inflamare, efecte secundare indezirabile frecvente dupa acest gen de transplantare celulara, potrivit cercetatorilor.
Numeroase experimente au fost sau sunt realizate cu celule stem adulte (mioblaste, celule stem hematopoetice), insa dovada diferentierii in celule cardiace (cardiomiocite) nu fusese produsa pana in prezent.
La animale, studiile au aratat deja ca celulele stem embrionare animale pot sa se diferentieze in celule cardiace si sa regenereze tesuturile afectate. De data aceasta, demonstratia a fost facuta cu celule stem embrionare de origine umana.

Sursa: Rompres

joi, 14 mai 2009

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical - o sansa la viata pentru copiii nostri!




Sursa: Stirileprotv.ro, Campania "Avem viata in sange!"

Salvata in Spania prin transplant de celule stem


O romanca, bolnava de leucemie, a primit o noua viata. Femeia se afla la munca in Spania si a avut sansa, daca putem spune asta, ca suferinta sa-i fie depistata intr-o tara unde exista Registrul donatorilor voluntari de celule stem.

Daciana Popa s-a stabilit in Spania in urma cu noua ani. Acum doi ani medicii i-au spus ca sufera de leucemie si pentru ca are acte de rezidenta n-a trebuit sa plateasca tratamentul. Dupa prima cura de citostatice, boala a recidivat, iar medicii au inceput imediat cautarea unui donator compatibil. L-au gasit dupa trei luni. Daca ar fi trait in Romania, n-ar fi avut nici o sansa.

Transplantul l-a facut in luna octombrie. O data la cateva saptamani merge la control la Spitalul Sfantul Paul din Barcelorna, pentru ca exista riscul ca organismul sa respinga grefa transplantata.

Registrul donatorilor voluntari de celule stem este o institutie pe care Romania nu a infiintat-o nici pana acum, desi numarul bolnavilor de leucemie creste in fiecare an.

In fiecare zi, un iberic este salvat de la moarte cu ajutorul unui donator onorific de celule stem. Pe de alta parte, in Spania peste 70.000 de oameni s-au inscris in registrul donatorilor voluntari.

Anul trecut, 300 de spanioli au fost salvati de la moarte datorita donatorilor volunatri de celule stem. Registrul donatorilor onorifici de celule stem a fost infiintat in Spania in 1991, dupa ce tenorul Jose Carreras s-a intors din America, unde facuse un transplant de maduva de la un doantor neinrudit. Fusese diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica, iar transplantul era ultima sansa.

Daca ar fi sa respectam modelul spaniol, de functionarea registrului n-ar trebui sa se ocupe prea multi oameni. Si tot modelul spaniol ne arata ca fundatiile sunt cele care se ocupa de atragerea de noi donatori. In statiile de autobuz si pe autobuze sunt afise care indeamna oamenii se sa implice.

Pe masura ce oamenii afla ca pot salva vieti printr-o procedura simpla, asemanatoare cu donarea de sange, registrul devine din ce in ce mai mare.

Cel putin o data pe luna voluntarii Fundatiei Carreras ies in strada si le explica oamenilor cum pot deveni donatori de celule stem din sangele periferic. In plus, prin toate mijloacele media, oamenii sunt indemnati sa se inscrie in acest registru.


Pe langa donatorii adulti, Spania detine opt banci publice unde sunt depozitate 30.000 de unitati de sange ombilical donat de mame in maternitati. Din sangele ombilical se extrag celule stem care sunt transplantate bolnavilor. In ultimii ani, 10.000 de bolnavi au fost salvati datorita mamelor care au fost de acord sa doneze sangele ombilical.

Numarul celor care se inscriu in registru e din ce in ce mai mare in Spania, pentru ca mai presus de orice oamenii de aici au fost invatati sa respecte viata.


Sursa: Stirileprotv.ro

miercuri, 13 mai 2009

Injectiile cu celule stem pot sa vindece fracturile si maladiile osoase

Injectiile cu celule stem, care vor fi ghidate prin organism cu ajutorul unor bratari magnetice, vor putea sa repare oasele fracturate, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii britanici de la Keele University, informeaza dailymail.co.uk.

Dupa ce au ajuns in zona afectata de maladiile osoase sau la locul fracturii, celulele stem se transforma si devin cartilagii sau tesuturi osoase noi. "Scopul nostru final este sa putem repara cartilagiile afectate si oasele fracturate", a declarat Alicia El Haj, profesor la Keele University din Marea Britanie. Aceasta tehnica noua le va permite medicilor sa foloseasca, in viitor, o simpla injectie cu celule stem pentru a trata fracturile osoase.

Cercetatorii britanici au obţinut tesut nou de maduva osoasa in testele efectuate pe soareci si, in prezent, incearca sa repare zonele osoase fracturate, intr-un nou studiu efectuat pe capre. "Speram sa putem desfasura teste clinice de amploare pe oameni in urmatorii cinci ani", a explicat Alicia El Haj.

Noul tratament revolutionar se bazeaza pe celule stem - celule speciale din organism care au capacitatea sa se transforme in orice tip de celule - care sunt extrase, in prealabil, din maduva osoasa a pacientului.

Aceste celule sunt implantate, dupa extragere, cu particule magnetice, iar apoi sunt injectate in organism. Un magnet, in forma de bratara, este folosit pentru a le ghida prin organism spre zona afectata. Campul magnetic serveste totodata ca declansator pentru celulele stem, care incep sa se transforme in tesut osos si in cartilagii noi.

Acest tratament poate fi folosit pentru orice tip de fractura si reprezinta o solutie alternativa la clasicele interventii chirurgicale prin care se fixeaza tije metalice. De asemenea, va folosi si la tratarea pacientilor afectati de osteoporoza.

In plus, pacientii vor putea sa beneficieze de aceste injectii in orice spital, evitandu-se astfel costurile ridicate de spitalizare, cauzate de o eventuala interventie chirurgicala.

"E cu adevarat ieftin. Nu implica medicamente scumpe. Particulele magnetice sunt ieftine. Este o idee extraordinara", a explicat Alicia El Haj.

O alta echipa de medici britanici au folosit cu succes terapia bazata pe celulele stem pentru tratarea pacientilor suferind de diverse afectiuni ale soldului. Tehnica medicilor de la Southampton University combina propriile celule stem ale pacientului cu celulele extrase din mauva osoasa a donatorului pentru a trata oasele fracturate, care, altfel, ar fi avut nevoie sa fie fixate prin tije si suruburi metalice.

Desi au fost tratati doar patru pacienti pana in prezent prin aceasta metoda, oamenii de stiinta considera ca noul procedeu reprezinta un pas important facut inainte pentru descoperirea unui tratament eficient, ieftin si nedureros de vindecare a fracturilor si a maladiilor osoase.


Sursa: Mediafax.ro


Cercetatorii britanici au creat celule stem care pot vindeca surzenia

In cativa ani surzenia ar putea fi doar o amintire. Asa spera cercetatorii de la Universitatea Sheffield, care au creat celule stem care pot reface celule din urechea interna a omului.

Potrivit BBC on line aproape 10 la suta din populaţia lumii este surda, fie din nastere, fie din cauza zgomotului sau a altor cauze, unele degenerative. Celulele stem de la embrioni pot schimba aceasta stare de lucruri deoarece ele se pot dezvolta in orice fel de celula umana Celulele stem pot repara chiar si celulele nervoase care transmit semnalele auditive la creier.

Cercetatorii de la Universitatea Sheffield afirma ca in cativa ani metoda de implantare a celulelor stem va fi pusa la punct si multi oameni vor putea sa auda.


Sursa: Realitatea.net

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical - remediu pentru afectiunile hepatice

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada (Spania), in colaborare cu Universitatea din León, au confirmat faptul ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman poate fi un tratament adecvat pentru tratamentul bolilor hepatice (cum ar fi hepatita), fiind astfel o alternativă eficientă pentru transplantul de maduva osoasa.

Conform unei lucrari stiintifice ce urmeaza a fi publicata in revista Cell Transplantation, celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman pot fi folosite in medicina regenerativa a bolilor hepatice. S-a dovedit faptul ca aceste celule sunt capabile de a se cuibari in ficat. Acest lucru a fost demonstrat dupa efectuarea unui xenotransplant de la om la sobolan.

Aceasta cercetare a fost realizata de catre Ana I. Álvarez-Mercado, Maria J. Sáez-Lara, Maria V. García-Mediavilla, Sonia Sanchez-Campos, Francisco Abadia, Maria Cabello-Donayre, Angel Gil, Javier González-Gallego si Luis Fontana si a avut ca obiect de cercetare potentialul de regenerare a celulelor stem din sangele din cordonul ombilical in cazul xenotransplantului. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical uman au fost injectate in vena portal hepatica a sobolanului bolnav de hepatita provocata de D-galactosamine.

Imbunatatiri semnificative

Oamenii de stiinta explica faptul ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical efectuat la sobolani a adus o imbunatatire a afectiunilor histologice si functiilor hepatice, iar acest lucru a fost demonstrat de activitatea enzimatica a alanin transaminazelor, fosfatazei alcaline, gama-glutamiltransferaza şi lactat dehidrogenazei, precum şi concentraţiile bilirubinei totale si directe.

In prezent, tratamentul pentru insuficienta hepatica in stadiu terminal consta in transplantul de ficat. Aceasta metoda este totusi limitata din cauza lipsei de donatori de organe. In plus, in prezent nu exista un tratament specific pentru fibroza cauzata de multe boli hepatice, astfel incat sa primeasca un tratament pentru eventualele complicatii ale bolii. Dezvoltarea unor astfel de alternative constituie un obiectiv esential in cercetare, dandu-le astfel o sansa multor pacienti ce sufera de acest tip de afectiuni.

Sursa: ScienceDaily (5 iulie 2008)

luni, 11 mai 2009

Leucemie in remisiune completa - la 17 luni de la transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical

Un baietel din Florida, in varsta de 2 ani, care suferea de leucemie juvenila mielomonocitara ( o forma foarte rara de leucemie juvenila) se poate considera un copil sanatos. La 17 luni dupa transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical, boala se afla in remisiune completa. Transplantul a fost realizat prin programul National Cord Blood Program din cadrul New York Blood Center's Howard P. Milstein National Cord Blood Center.

Leucemia juvenila mielomonocitara afecteaza in general copiii aflati sub varsta de 5 ani, iar numarul celor suferind de aceasta boala reprezinta mai mult de 1% din totalul copiilor afectati de leucemie. Pronosticul pentru cei afectati de leucemie juvenila mielomonocitara este in general unul pesimist, iar majoritatea bolnavilor decedeaza inaintea de implinirea varstei de 3 ani.

Micutul Adolfo Gonzalez a fost diagnosticat cu leucemie juvenila mielomonocitara la varsta de 13 luni. "Adolfo Gonzalez nu ar mai fi astazi in viata daca nu ar fi facut transplantul de celule stem din sangele din corodnul ombilical", afirma M.D., Ph.D. Gary Kleiner, pediatru imunolog la University of Miami School of Medicine. "Mama lui practic i-a salvat viata atunci cand, la nastere, a donat mostra de sange din cordonul ombilical catre banca publica, in cadrul programului New York's National Cord Blood Program."

Tratamentul lui Adolfo s-a bazat pe sesiuni de chimioterapie pentru a distruge celulele bolnave si apoi pe un transplant de celule stem provenite din sangele din cordonul ombilical. Au existat cateva complicatii, insa la aproximativ 2 saptamani de la infuzia de celule stem, numarul celulelor albe s-a incadrat in limitele normale. La 17 luni de la transplant, nu exista nici un semn cum ca Adolfo ar mai suferi de leucemie.

Adolfo este unul dintre cei 3.000 de pacienti care au beneficiat de mostrele de sange din cordonul ombilical stocate in cadrul National Cord Blood Program.

Sursa: Medicalnewstoday.com